Vallende vraag doet olieprijs onder mythische grens van 20 dollar duiken

Zo goed als ondenkbaar: de prijs voor een vat olie van de Amerikaanse referentie West Texas Intermediate (WTI) is gevallen naar 19,77 dollar per vat. Het is de eerste keer in 22 jaar dat olie minder dan 20 dollar kost.

Zelfs begin maart zagen de meest pessimistische analisten een olieprijs van minder dan 20 dollar per vat als onwaarschijnlijk. Maar samen met de coronacrisis, die een serieuze duik in de vraag veroorzaakte, en de OPEC+ die uit elkaar viel, zakt de prijs van olie nu toch onder die grens.

Minder dan 20 dollar

De internationale benchmark Brent verkocht aan 28,74 dollar per vat, dat is een daling van 7 procent. WTI ging dan weer 2,8 procent lager op dinsdag, naar een prijs van 19,77 dollar dus.

De transportsector ligt voor een groot deel stil, waardoor de vraag naar olie dramatisch gezakt is, zegt het Internationale Energie Agentschap (IEA). Zelfs als de reisrestricties naar aanleiding van het coronavirus in de tweede helft van het jaar worden opgeheven, verwacht het IEA een daling van de vraag met 9,3 miljoen vaten per dag. Dat zou ook meteen de groei van het laatste decennium in de oliemarkt uitvegen.

Op dit moment is de vraag naar olie 29 miljoen vaten per dag lager dan een jaar geleden. Dat is het laagste niveau sinds 1995. Ook voor het tweede kwartaal wordt er een serieuze duik verwacht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20