Rolt Rusland zijn hypermoderne tanks uit in de Donbas?

Rusland zou van plan zijn om T-14 Armata-tanks naar het front in Oekraïne te sturen. De eerste exemplaren zouden zich zelfs al in de Donbas bevinden. Maar wat betekent dit voor het conflict?

Waarom is dit belangrijk?

De T-14 moest het nieuwe platform worden waarop Rusland zijn nieuwe tanks en pantservoertuigen op baseert de komende decennia. De ontwikkeling ervan kostte al miljarden roebels, en liep al stevige vertraging op. In november raakte bekend dat het Staatsbewapeningsprogramma, zeg maar de toekomstvisie voor het Russische leger, werd afgeschaft. Concreet betekent dit dat de gemaakte plannen rond onder andere de T-14 op de schop mogen, en het Russische leger aan een nieuwe toekomstvisie werkt.

In het nieuws: T-14-tanks in Oekraïne? Het lijkt te gaan gebeuren.

  • Al verschillende malen werd gesuggereerd dat Rusland de moderne tanks naar het oorlogsgebied zou sturen, maar bewijzen kwamen er nooit. Dit keer is het Vladimir Solovyov, een Russische tv-presentator en welbekende propagandist van het Kremlin, die met het gerucht op de proppen kwam.
  • "Ik keer terug van de frontlinie met de eerste foto's van de gevechtscoördinatie waar de tankbemanningen van de T-14's op oefenen", schr
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer