De opgelegde sancties aan Rusland worden steeds vaker met de voeten getreden. Met name de maximumprijs waaraan het land olie mag verkopen, wordt omzeild.
Rusland springt steeds vaker over prijsplafond olie, terwijl stijgende prijzen de oorlogskist voeden

Waarom is dit belangrijk?
Sinds Poetins invasie van Oekraïne hebben westerse landen sancties ingevoerd om de financiële stromen naar het land zo veel mogelijk te laten opdrogen. Minder inkomsten voor Rusland zouden de oorlogsinspanningen moeten bemoeilijken. Toch slaagt Rusland erin om rond de sancties heen te slalommen.In het nieuws: Bijna driekwart van de Russische olie wordt verkocht boven het prijsplafond van 60 dollar per vat.
Op basis van verzekerings- en transportgegevens becijferde de Financial Times dat zo’n driekwart van de Russische ruwe olie zonder westerse verzekering verscheept werd. Die verzekering moest garanderen dat de olie niet boven de 60 dollar per vat verkocht werd.
- In vergelijking met deze lente zou nu 50 procent meer Russische olie aan het prijsplafond ontsnappen.
- Volgens de Kyiv School of Economics (KSE) zou de combinatie van stijgende olieprijzen wereldwijd en het succesvol ontsnappen aan het prijsplafond betekenen dat Ruslands inkomsten uit olie dit jaar 15 miljard dollar hoger liggen dan ze zouden moeten liggen onder de sancties.
- Daar komt nog bij dat de olieprijzen op de internationale markten sinds eind juni bezig zijn met een klim.
- Dit komt enerzijds door een georganiseerde productieknip van het kartel van de olieproducerende landen, OPEC. Door het aanbod te verlagen, stijgt de prijs.
- Daarnaast deed de economie het de afgelopen maanden beter dan verwacht. In het begin van 2023 werd een recessie in de Verenigde Staten nog tot de (waarschijnlijke) mogelijkheden gerekend. Nu zien we dat heel wat economieën robuuster waren dan gedacht, waardoor de vraag ook stabiel bleef.
Schaduwvloot
- Westerse verzekeringen gaven een soort garantie dat de olie onder het prijsplafond verkocht werd. Bij de invoering in december bleek dit te werken. De prijs voor olie uit Rusland zakte tot 40 dollar, terwijl Moskou wanhopig op zoek was naar nieuwe kopers. Toen was Rusland voor de export van olie nog afhankelijk van westerse diensten.
- Maar enkele maanden later was er al een “schaduwvloot” operationeel. Een vloot van tankschepen die stiekem Russische olie vervoert, zonder westerse verzekeringen en dus zonder controle. Door middel van tussenpersonen, agenten, leveranciers, valse bestemmingen… omzeilt Rusland het prijsplafond.
Dieselban
- “Gezien deze verschuivingen in de manier waarop Rusland zijn olie verscheept, kan het in de toekomst erg moeilijk worden om het prijsplafond op een zinvolle manier te handhaven”, zei Ben Hilgenstock, econoom bij KSE aan de FT.
- Bovendien heeft Rusland deze week de export van diesel en benzine gestaakt. Analisten zien er een signaal in dat Poetin de oliemarkten wil verstoren zoals hij vorig jaar met de gasprijzen gedaan heeft. Hierdoor loopt Rusland op de korte termijn dan wel inkomsten mis, maar als de prijzen stijgen kan Poetin deze verloren inkomsten met intrest incasseren. (cv)