Rusland draait de dieselkraan dicht

Rusland heeft een tijdelijk verbod op de export van diesel en benzine ingevoerd om het hoofd te bieden aan een brandstoftekort in eigen land. De maatregel zal nog meer druk zetten op de wereldwijde oliemarkt, die door exportbeperkingen van OPEC+-leden nu al piept en kraakt.

Waarom is dit belangrijk?

Diesel is van essentieel belang om de economische motor draaiende te houden. De brandstof wordt gebruikt om onder andere vrachtwagens, treinen, boten, machines in de bouw en tractoren aan te drijven. Wanneer het aanbod van diesel daalt, stijgen dus de prijzen in zo goed als alle essentiële sectoren. Rusland is wereldwijd een van de grootste exporteurs van diesel. Een volledige exportstop heeft het potentieel om een aanzienlijke impact te hebben op de prijs van het goedje, waar hoe dan ook al tekorten van zijn ontstaan de voorbije maanden. 

In het nieuws: De Russische overheid heeft aangekondigd dat het land vanaf donderdag 21 september geen diesel en benzine meer zal exporteren. In de aankondiging wordt geen einddatum vermeld. Nadat het nieuws bekend werd gemaakt, schoten prijzen in Europa, dat momenteel hoe dan ook kwetsbaarder is op vlak van energie dan andere westerse regio’s, meteen omhoog.

  • Rusland voerde de maatregel naar eigen zeggen voornamelijk in omdat het land de voorbije weken in sommige regio’s zelf kampt m
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer