Rusland reageert verbouwereerd op uitzetting van Russische diplomaten uit ons land: “Die maatregel zal niet onbeantwoord blijven”

België heeft beslist om 21 Russische diplomaten het land uit te zetten. Ons land doet dat uit veiligheidsoverwegingen. De Russische ambassade reageert scherp op die uitzetting. “Deze onvriendelijke maatregelen zullen niet onbeantwoord blijven”, klinkt het.

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft dinsdag in de Kamer aangekondigd dat ons land 21 Russische diplomaten wegstuurt op verdenking van spionage. Ze hebben nu veertien dagen de tijd om België te verlaten. Wilmès benadrukte daarbij dat de uitzetting geen sanctie is voor de oorlog in Oekraïne. De beslissing zou louter en alleen genomen zijn uit veiligheidsoverwegingen.

Scherpe reactie Rusland

Rusland heeft nu ook gereageerd op die Belgische beslissing. In een bericht op de site van de Russische ambassade staat te lezen dat er tegenmaatregelen zullen volgen. “Deze personen worden beschuldigd van activiteiten die onverenigbaar zijn met hun status. De ambassadeur noemt deze beschuldigingen absoluut ongegrond en benadrukt dat dit besluit een ernstige klap betekent voor de Russisch-Belgische betrekkingen en dat het indruist tegen de tradities van samenwerking tussen de twee landen”, klinkt het.

Alexander Tokovinin, de Russische ambassadeur in ons land, zei in een interview met VTM Nieuws dat hij het betreurt dat ons land nu een grote rol speelt bij “de economische, culturele en informatieoorlog tegen de Russische bevolking.” “Nochtans werd België door Moskou jarenlang gezien als een pragmatisch en redelijk land”, aldus de ambassadeur. Tokovinin mag overigens wel nog in ons land blijven. Het is niet duidelijk wie de 21 uitgewezen Russen zijn.

Russische tegenmaatregels

Het is nog niet duidelijk wat Rusland bedoelt, maar de kans is groot dat de Russische regering op zijn beurt Belgische diplomaten het land zal uitzetten. Sven Biscop, professor internationale relaties aan de Universiteit van Gent, merkt in een reactie aan Het Nieuwsblad wel op dat België een zeer kleine ambassade heeft in Rusland. “Daar werken maar vijf of zes personen. Dus ze kunnen niet zeggen: Jullie zetten 21 Russische diplomaten uit? Dan doen wij hetzelfde met 21 Belgische”, zegt hij.

Biscop sluit ook een inreisverbod en maatregelen tegen Belgische ondernemingen of personen die investeren in Rusland niet uit. Maar hij schat de kans klein in dat dergelijke maatregelen worden genomen.

België is overigens niet het enige land dat Russische diplomaten heeft uitgezet. Zo heeft Polen al 45 diplomaten aan de deur gezet en heeft Ierland vier Russen weggestuurd. De VS zal dan weer twaalf Russische vertegenwoordigers bij de VN uitwijzen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20