Sinds Rusland stapje terug neemt van graandeal, worden 10 keer meer schepen doorgelaten

Rusland besloot een week terug om uit de graandeal met Oekraïne te stappen. Nu blijkt dat de inspecties een stuk sneller gaan.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, dreigt de wereld een significante hoeveelheid graan mis te lopen. De havens van het land, een belangrijke exporteur van voedsel, werden immers maandenlang geblokkeerd door Rusland. In juli werd uiteindelijk een deal overeengekomen tussen de twee landen, waarbij Turkije als bemiddelaar optrad. Maar na een Oekraïense aanval op de Russische marine, blies Rusland de deal op. Even leek het er daardoor op dat de export van graan terug geblokkeerd zou worden, maar dat lijkt nu steeds minder het geval.

De essentie: Sinds Rusland niet meer betrokken is bij de controles op graanschepen in Turkije, is het aantal schepen dat kon vertrekken vertienvoudigd. 

  • Maandag kregen 46 graantransporten goedkeuring om uit te varen. Toen Rusland nog betrokken was bij de controles, schommelde het gemiddelde nog rond de vier per dag, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties (VN).
  • Schepen moesten onder de voorwaarden van de deal gecontroleerd worden in Istanbul door een team van Russen, Oekraïners,
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer