Oekraïens graanschepen-konvooi bereikt Turkije ondanks Russische dreigingen

Afgelopen weekend blies Rusland de graandeal op, die de vrije en veilige doorgang van Oekraïense vrachtschepen garandeert. Desondanks besliste Oekraïne, samen met bemiddelaar Turkije, om toch een konvooi van twaalf schepen uit te sturen, over de Zwarte Zee.

Waarom is dit belangrijk?

De graandeal bepaalde dat de Oekraïense vrachtschepen konden uitvaren, zonder aangevallen te worden door Russische oorlogsbodems. Na een Oekraïense aanval op de haven van Sebastopol, waarbij vliegende en varende drones drie marineschepen wisten te beschadigen, waaronder het vlaggenschip en fregat Admiral Makarov, blies Rusland de deal op.

Mislukt: Na het opzeggen van de graandeal door Rusland, moesten de betrokken partijen terug rond tafel. Turkije en de Verenigde Naties traden op als bemiddelaar en probeerden Rusland te overhalen de deal te herbekijken. Dit lukte niet, waarop Oekraïne dan maar besliste het risico te nemen.

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer