Drie extra graanschepen vertrekken uit Oekraïne

Uit de havens van Tsjornomorsk en Odessa, twee Oekraïense havensteden aan de Zwarte Zee, vertrokken vrijdagochtend drie nieuwe schepen vol maïs. In totaal verschepen de goederenschepen 58.000 ton maïs, op naar de wereldmarkt.

Vanuit Odessa vertrok de Navi Star, een schip dat onder de vlag van Panama vaart, met 33.000 ton aan boord. Het schip werd enkele kilometers voor de kust vergezeld door de Rojen en de Polarnet, de twee schepen die met respectievelijk 13.000 en 12.000 ton maïs aan boord vertrokken vanuit Tsjornomorsk. Beide schepen moesten dus eerst een stuk noordwaarts varen, om zo waarschijnlijk zandbanken en zeemijnen, door Oekraïne en Rusland in zee gelegd, te kunnen ontwijken.

De locatie van de Navi Star, Rojen en Polarnet (Foto: Vesselfinder)

Samen uit, bijna samen thuis

Het konvooi zet eerst koers richting het zuiden, waar de Polarnet, een schip dat onder Turkse vlag vaart, afbuigt naar het oosten: de eindbestemming is Kerasu, een Turkse haven aan de Zwarte Zee. De andere twee schepen varen verder richting Istanboel, waar ze de nauwe zeestraten Bosporus en de Dardanellen moeten doorkruisen.

Ook tijdens de rest van hun tocht blijven beide schepen grotendeels samen: de Rojen heeft als eindbestemming de Britse haven van Teesport, zes kilometer ten oosten van Middlesbrough. De Navi Star vaart niet mee het Kanaal door: het schip zal aanmeren in Ierland.

Ook andere grondstoffen

De graanhandel vanuit Oekraïne kan zo dus stilaan weer op gang komen. Maandag vertrok het eerste graanschip, de onder Sierra Leonese vlag varende Razoni, uit de haven van Odessa. Aan boord bevond zich 26.000 ton graan, met als eindbestemming Tripoli in Libanon. Het schip kon zonder problemen de Zwarte Zee doorvaren en bevind zich nu voor de kust van Turkije, tussen de Griekse eilanden Kos en Rhodos.

Nu graan exporteren al een iets minder groot probleem is, wil Oekraïne meteen doorpakken: de Oekraïense minister van Economie Taras Kachka, wil namelijk ook snel andere producten, zoals metalen, kunnen uitvoeren: “Wat is het verschil tussen graan en ijzererts?”, zei Kachka. Metaal is namelijk, net zoals graan, een van de belangrijkste exportproducten van Oekraïne.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20