Eerste graanschip vertrokken uit haven van Odessa

Maandagochtend vertrok het allereerste goederenschip met graan aan boord uit de haven van de Oekraïense stad Odessa sinds de invasie van Rusland. De uitvaart komt er na weken van onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, met Turkije als moderator, over het vrijmaken van de Oekraïense havenstad.

Tot voor kort was het voor Oekraïne onmogelijk om graan uit te voeren via zee. De havensteden Berdjansk en Marioepol waren veroverd door Rusland, en de kustlijn van Odessa was bezaaid met zeemijnen. Rusland legde mijnen om export te verhinderen, Oekraïne legde mijnen om een Russische landing onmogelijk te maken. Daarbovenop bezat het Russische leger Slangeneiland, een klein eilandje vlak bij de bevaarbare routes.

Weg vrijmaken

De Razoni is onderweg richting open zee (Bron: MarineTraffic/ Screenshot: 09:03)

Nu Rusland Slangeneiland opgaf en de onderhandelingen ervoor zorgden dat Rusland de export van graan toelaat, werd beslist om de Razoni, een vrachtschip dat vaart onder de vlag van Sierra Leone, er als eerste op uit te sturen. De vrees voor zeemijnen werd weggenomen door een serie inspecties: er was een veilig bevaarbare route voor de graanschepen.

Als de Razoni heelhuids de open zee bereikt, kan dit worden gezien als een overwinning voor Oekraïne en de wereld. In de haven van Chernomorsk (ten zuiden van Odessa) alleen liggen al 17 schepen te wachten op uitvaart, met aan boord 600.000 ton graan. Als deze schepen allemaal het Zwarte Zeegebied kunnen verlaten, is dat vooral bijzonder goed nieuws voor Azië en Afrika: de voornaamste afnemers van Oekraïens graan zijn Egypt, Indonesië en Bangladesh.

Verzoener

Een bijzondere rol in dit verhaal is weggelegd voor Turkije. President Recep Tayyip Erdogan ging het gesprek aan met de Russische dictator Vladimir Poetin en kon die overhalen aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, om de export van Oekraïens graan mogelijk te maken. Hoewel Turkije als NAVO-lidstaat en belangrijke afnemer van Oekraïens graan betrokken partij is, slaagde Erdogan er toch in Poetin te overtuigen.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20