Officieel: Rusland en Oekraïne sluiten akkoord over graanexport via Zwarte Zee

Rusland, Oekraïne en bemiddelaar Turkije zijn het eens geraakt over de heropstart van graantransporten door Oekraïense schepen via de Zwarte Zee. Dat wordt bevestigd door de Verenigde Naties.

De deal hing al een tijdje in de lucht en is nu officieel ondertekend in de Turkse hoofdstad Istanbul. Daarmee zou een einde moeten komen aan de maandenlange verstoring van de Oekraïense graanexport. Ten minste 22 miljoen ton graan zit nog vast in het land als gevolg van de Russische invasie.

Het is evenwel niet zo dat de bevoegde ministers van Rusland en Oekraïne samen aan dezelfde tafel de overeenkomst ondertekenden. Volgens een hoge Oekraïense adviseur gaat het om twee “spiegelovereenkomsten”, waarbij Oekraïne een akkoord sluit met Turkije en de Verenigde Naties, en Rusland hetzelfde doet.

“Catastrofe vermeden”

Hoe dan ook zegt de VN dat nu grote voorraden gedeblokkeerd kunnen worden voor transport vanuit de havens van Odessa, Tsjornomorsk en Pivdennyi.

“De overeenkomst die vandaag door Oekraïne, de Russische Federatie en Turkije ondertekend werd onder auspiciën van de VN, opent de weg voor commerciële voedselexport vanuit Oekraïne in de Zwarte Zee”, zegt VN-topman Antonio Guterres op Twitter. “Het zal een catastrofe als gevolg van voedselschaarste voor miljoenen over de hele wereld helpen voorkomen. Het is een baken van hoop, mogelijkheden en opluchting.”

Een graanveld in de regio Odessa – Getty Images
Meer