In Rusland woedt al dagenlang een brand in het noorden van het Oerengoj-gasveld. Dit gasveld, het grootste van Rusland en op één na grootste in de wereld, bevat in totaal meer dan 280 biljoen kubieke meter gas. Het leger moet worden ingezet om de brand onder controle te krijgen, en maakt daarbij creatief gebruik van een antitankkanon.
De brand werd veroorzaakt door een drukverlies bij de pompen, dat al op 10 september was waargenomen door de uitbater van het ontginningsgebied, Novatek-Tarkosaleneftegaz. Daardoor lekte een mengsel van gas in gas- en vloeibare vorm, dat tot ontsteking kwam. De brand veroorzaakte geen verdere schade aan de site. Dat meldde de onafhankelijke krant The Barents Observer op basis van info van het Russische persagenschap Interfax.
Antitankkanon
Het blussen van een dergelijke brand is onmogelijk, zo lang als de toevoer niet kan worden gestopt. Daarvoor ontwikkelde Rusland, in samenwerking met het Russische leger, een bijzonder ingenieuze technologie: knal de bovengrondse pomp die de gasstroom regelt kapot met een antitankkanon.
Het is een techniek die eerder al werd toegepast door het Russische leger. Het Russisch leger chartert nu een Ilyushin Il-76 transportvliegtuig, met aan boord een MT-12 Rapira-antitankkanon. Dit wapen, ontworpen door de Sovjets in de jaren 60, kan met behulp van 100 mm kogels gemaakt van wolfraam, een van de meest dense metalen die bestaan, gaten boren in het pantser van tanks en pantserwagens.
Kerstboom
Het doel is nu om met de MT-12 de zogeheten kerstboom (de bovengrondse pomp) van de rest van de structuur af te schieten, zodat de brandweercrew op de site een eruptieafsluiter kan installeren. Dit is een soort afsluiter die wordt gebruikt, waarmee de druk en stroming van het gas kan worden gereguleerd.
De uitbater van de site hoopt dat het Russisch leger daarmee de brand opgelost krijgt. Het is niet de eerste keer dat er een zware brand plaatsvind op het Oerengoj-gasveld. Op 16 juni ontstond ook brand, toen een gaspijplijn barstte. Een steekvlam van honderden meters hoog was vanop kilometers afstand zichtbaar.
(as)