Het gigantische gasveld dat de energiecrisis had kunnen verlichten

Argentinië zit op een van de grootste schaliegasvoorraden ter wereld maar blijft zelf vooral een importeur van gas. Hoe kan dat?

De Vaca Muerta-formatie in het noorden van Patagonië kent een van de grootste natuurlijke reserves aan schalieolie en -gas. Een gebrek aan investeringen en politieke wil om die fossiele brandstoffen op te graven, zorgt ervoor dat de Vaca Muerta (Spaans voor dode koe) grotendeels onbenut blijft. Nochtans zouden de Argentijnen makkelijk 16 miljard olievaten en 308 biljoen kubieke voet aardgas uit de streek kunnen halen, schrijft energie-expert Tsvetana Paraskova.

De laatste weken schoot de Argentijnse overheid echter wakker en raakte de ontwikkeling van nieuwe projecten in Vaca Muerta eindelijk op gang. Te laat om de huidige energiecrisis te bedwingen, denkt Paraskova. Argentinië kan een naar aardgas snakkend Europa niet meer helpen. De Europese Unie haast zich om niet-Russisch aardgas te bemachtigen na de invasie van Oekraïne om zo minder afhankelijk te worden van het Kremlin. Een moeilijke zoektocht waarbij opties zoals de massale invoer van vloeibaar aardgas (LNG) aanlokkelijk zijn.

Maar Argentinië kan ondanks zijn gigantische voorraden in Vaca Muerta niet eens zijn eigen energie-afhankelijkheid oplossen, merkt Paraskova op. De ontwikkeling van Vaca Muerta stuitte de afgelopen jaren op verschillende obstakels zoals binnenlandse financiële problemen. Argentinië zou ook onvoldoende pijpleidingprojecten gestimuleerd hebben, waardoor gas uit de Vaca Muerta moeizaam naar buurlanden of de globale LNG-markt raakt.

Gefaald project dat Argentinië dit jaar 7 miljard dollar had kunnen besparen

Het land met een van de grootste ongebruikte aardgasreserves is dus feitelijk verlamd terwijl de rest van de wereld te maken heeft met een krapte in een gasarme markt. De EU en Azië bieden tegen elkaar op voor LNG terwijl Rusland zijn klanten wil verplichten om rekeningen met de roebel te vereffenen. Sterker nog, Argentinië importeert zelfs aardgas vanuit de VS en verkwist elk jaar miljarden euro’s aan de aankoop van LNG.

De Argentijnse regeringen maakten de afgelopen jaren wel veel plannen om nieuwe grote gaspijpleidingen aan te leggen voor de Vaca Muerta. Een daarvan, de Néstor Kirchner (een verwijzing naar de voormalige president), kreeg vorig jaar nieuwe aanbestedingen. Het project zou de olievelden van de Vaca Muerta verbinden met een havenstad ten noorden van hoofdstad Buenos Aires.

Maar de ontwikkeling van het project verloopt niet exact van een leien dakje. “De onbekwaamheid van onze ambtenaren zorgt ervoor dat de pijpleiding met de toepasselijke naam Néstor Kirchner, die het land dit jaar ongeveer 7 miljard dollar aan aardgasimport had kunnen besparen, niet voor 2024 klaar zal zijn”, meent de Argentijnse journalist Agustino Fontevecchia in een scherp stuk voor Forbes.

Toegang tot de dollar

De energiecrisis lijkt de Argentijnse autoriteiten toch enigszins wakker te schudden. De afgelopen weken werd er enige vooruitgang geboekt om de ontwikkeling van de Vaca Muerta op gang te krijgen en Argentinië zelfvoorzienend te maken op vlak van gasvoorziening. Op lange termijn zou het land ook een belangrijke exporteur van LNG moeten worden.

Hiervoor zal de Argentijnse overheid de toegang tot buitenlandse valuta voor zijn energiebedrijven versoepelen. “Argentinië bezit de energie die de wereld nodig heeft. Om daarvan te kunnen profiteren, hebben we duidelijke regels opgesteld ter ondersteuning van investeringen en werkgelegenheid”, zei de Argentijnse president Alberto Fernández over de nieuwe spelregels voor bedrijven.

Argentinië voert sinds 2019 strenge kapitaalcontroles uit om zijn deviezenreserves te beschermen. De honger naar gas en olie leidt nu echter tot een versoepeling van de toegang tot Amerikaanse dollars, waardoor zijn energiebedrijven wellicht apparatuur voor de ontwikkeling van fracking en andere methoden kunnen importeren.

(lb)

Meer