Argentinië benadrukt Een-Chinabeleid: in Peking haalt het land de vriendschappelijke banden verder aan

De Chinese president Xi Jinping sprak op zondag in Peking met de Argentijnse president Alberto Fernandez. Xi uitte daar zijn wens om de handelsbetrekkingen tussen de twee landen verder aan te halen. De ontmoeting vond plaats in de schaduw van de Olympische Winterspelen in het land en is bekrachtigd met een memorandum.

De twee leiders kwamen in Peking een 5-jarenplan overeen, waarbij de banden op het gebied van landbouw verder werden aangehaald. Daarnaast stelde de Chinese president dat de twee landen intensiever samen moeten werken op het gebied van handel, industrie, waterkracht en infrastructuur. Xi en Fernandez kwamen ook overeen om gezamenlijk meer te investeren in duurzame en groene ontwikkelingen in beide landen. China is ook bereid om meer technologische kennis te delen met Argentinië, om ze de export en industriële output te vergroten.

Argentinië benadrukt Een-Chinabeleid

Xi benadrukte daarnaast de wil van China om Argentinië verder te ondersteunen in zijn soevereiniteit en het beschermen van de economische belangen. De president bedoelde daarmee de Argentijnse claim op de Falklandeilanden. President Fernandez benadrukte op zijn beurt ook het Een-Chinabeleid, waarbij hij Taiwan als deel van de Volksrepubliek ziet. China is een grote en zeer belangrijke importeur van Argentijnse Soja-bonen en rundvlees, waardoor toezegging van Fernandez te verwachten was.

Fernandez en Xi ondertekenden aan het einde van hun ontmoeting een memorandum van overeenstemming. De Argentijnse president is in Peking om de opening van de Olympische Winterspelen bij te wonen. Veel andere landen, waaronder de Verenigde Staten, boycotten de spelen diplomatisch.

Nieuwe Zijderoute

Xi haalde tevens de nieuwe Zijderoute aan – Belt and Road Initiative -, waarmee de Chinese overheid wereldwijd investeert in verschillende infrastructurele projecten. Een groot deel van de geïnvesteerde projecten bevinden zich in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika. Het land investeert ook flink in de Zuid-Amerikaanse industrie. Zo werd het Chinese Ganfeng meerderheidsaandeelhouder van het Argentijnse mijnconcern Minera Exar. Het land verstevigt zo verder zijn greep op de nationale industrie.

President Xi poogt de Chinese invloed wereldwijd steeds meer te vergroten. In Ecuador bouwde het land een grote waterkrachtcentrale en in Peru investeerde het flink in de mijnbouw. Nu, jaren na de komst van Amerikaanse investeerders, is het de beurt aan China. De industrie op het continent raakt langzaam steeds meer in het bezit van de Chinese overheid of verschillende bedrijven. Verwacht wordt over een aantal jaren dat voor landen als Chili, Brazilië en Peru 40 procent van de export naar China zal gaat.

Ook de Russische president Poetin ontmoette recentelijk Xi. De twee bespraken een mogelijke gasdeal tussen Rusland en China. Nu de spanningen omtrent Oekraïne toenemen zoekt Poetin naar een alternatieve afzetmarkt.

(fc)

Meer