Terwijl het Westen gebukt gaat onder de hoge energieprijzen, trekt Poetin naar China met een deal over gasleveringen

Terwijl de spanningen tussen het Westen en Rusland verder oplopen, is de Russische president Vladimir Poetin aangekomen in Peking om de Olympische Winterspelen bij te wonen. Bij zijn aankomst had hij ook een deal over gasleveringen op zak.

De Olympische Winterspelen gaan vandaag van start. Zoals verwacht, zal deze editie er anders uitzien dan de voorgaande edities. Om te beginnen zijn er de zeer strikte coronamaatregelen. Zo liet China vorig jaar al weten dat buitenlandse toeschouwers niet welkom waren. Daar komt nog eens bij dat heel wat landen het evenement diplomatiek boycotten. Zo zullen er onder meer geen Amerikaanse diplomaten aanwezig zijn tijdens het sportevenement. Ook België stuurt geen diplomaten, maar ons land spreekt niet van een boycot.

Xi Jinping als belangrijke bondgenoot

Poetin grijpt de huidige situatie maar al te graag aan om de banden aan te halen met China. De Chinese president Xi Jinping zou wel eens een belangrijke bondgenoot van Poetin kunnen zijn indien het conflict aan de grens met Oekraïne verder escaleert. We mogen overigens niet vergeten dat China in een soortgelijke situatie zit in Taiwan. Daar wordt gevreesd dat Xi vroeg of laat het land zal binnenvallen.

De Russische president is overigens niet met lege handen afgezakt naar China. Hij heeft namelijk een overeenkomst over gasleveringen op zak. In een uitzending over een gesprek tussen beide partijen horen we Poetin zeggen dat Rusland een nieuwe overeenkomst klaar heeft voor de levering van 10 miljard kubieke meter extra aardgas. Dat meldt het persagentschap Reuters.

“Ik wil je bedanken voor de uitnodiging voor de opening van de Olympische Spelen”, zei Poetin in het gesprek. “Wij weten uit ervaring dat dit een enorme klus is. Ik ben er zeker van dat onze Chinese vrienden het briljant hebben gedaan, zoals jullie altijd doen bij de voorbereiding van zulke grote evenementen.” Xi zei achteraf dat het gesprek nieuw leven heeft geblazen in de diplomatieke relatie met Rusland.

VS dreigen met sancties

De Chinese en Russische ministers van Buitenlandse Zaken zaten donderdag al even samen. “We hebben tijdens die bijeenkomst onze standpunten over Oekraïne gecoördineerd”, liet de Chinese ministerie van Buitenlandse zaken achteraf weten. Dat is hoe dan ook niet naar de zin van de Verenigde Staten. Het land dreigt met sancties voor Chinese bedrijven als zij zich trachten te onttrekken aan exportcontroles die aan Rusland zijn opgelegd indien Poetin Oekraïne binnenvalt.

Naast Poetin zijn ook Tamim bin Hamad Al Thani, de emir van Qatar, en Mohamed bin Zayed Al Nahyan, de kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten, gearriveerd in Peking. Xi verwacht ook Aleksandar Vučić, de president van Servië, en Luvsannamsrain Oyun-Erdene, de premier van Mongolië, te mogen verwelkomen vandaag.

(am)

Meer