Rusland gaat internationale cryptobetalingen legaliseren als gevolg van westerse sancties

De financiële autoriteiten in Rusland hebben vorige week naar verluidt ingestemd om grensoverschrijdende betalingen in crypto toe te staan als gevolg van de huidige geopolitieke omstandigheden.

Vice-minister van Financiën Alexei Moiseev zei tegenover de Russische persdienst TASS dat de Bank van Rusland en het ministerie van Financiën verwachten binnenkort grensoverschrijdende betalingen in crypto te legitimeren

Belang van lokale cryptodiensten

Voorwaarde is echter wel dat Russen gebruiken kunnen maken van een eigen Russische cryptodienst, aangezien momenteel veel gebruikers afhankelijk zijn van buitenlandse platforms. Hierdoor wordt Russische geld buiten de controle van het Kremlin, op ongrijpbare wallets bewaard. 

“Nu openen mensen crypto-portemonnees buiten de Russische Federatie. Het is noodzakelijk dat dit in Rusland kan en dat dit gebeurt door entiteiten die onder toezicht staan van onze centrale bank, die moeten voldoen aan de eisen van de antiwitwaswetgeving en in de eerste plaats natuurlijk hun cliënt moeten kennen”, zo verklaarde de minister aan TASS.

De centrale bank van Rusland zei dat het nog steeds tegen het legaliseren van crypto-betalingen binnen Rusland is, ondanks het feit dat het groen licht geeft voor grensoverschrijdende betalingen. “Het is belangrijk om te benadrukken dat we het niet hebben over de legalisering van crypto als betaalmiddel binnen Rusland,” zei de Bank van Rusland in een verklaring.

Rusland verzette zich lange tijd

Lange tijd was de centrale bank van het land tegen het idee van het gebruik van crypto als een vorm van betaling. Recentelijk in 2020 nam het land een belangrijke cryptowet aan, die officieel het gebruik van digitale valuta, zoals Bitcoin, voor betalingsdoeleinden verbood. De Bank van Rusland wilde op deze manier de Russische roebel beschermen als het enige wettige betaalmiddel in het land.

De situatie is nu blijkbaar veranderd door de westerse economische sancties na de Russische invasie in Oekraïne. In mei verklaarde de minister van Industrie en Handel dat Rusland cryptobetalingen “vroeg of laat” zou moeten legaliseren. Bank van Rusland gouverneur Elvira Nabioellina suggereerde later ook dat crypto gebruikt kan worden voor grensoverschrijdende betalingen, maar alleen als crypto niet in het binnenlandse financiële systeem van Rusland terechtkomt.

Het is al langer bekend dat crypto een handig instrument is om de westerse sancties te omzeilen. Zo raakte in maart bekend dat Russische miljardairs massaal hun toevlucht zochten tot cryptobedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar lieten ze hun virtuele geld omzetten in dollars of gebruiken ze het om te investeren in onroerend goed.

(evb)

Meer