Centrale bank Rusland verlaagt rente fors om klim roebel af te stoppen

De Russische centrale bank verlaagt haar beleidsrente in een ruk van 14 naar 11 procent. De forse renteverlaging moet de stijging van de roebel afremmen door de Russische munt minder aantrekkelijk te maken. De roebel is de voorbije weken verrassend gestegen tot haar hoogste niveau tegenover de euro in zeven jaar.

Bij het begin van de oorlog in Oekraïne, inmiddels drie maanden geleden, werd nog gevreesd voor een ineenstorting van de roebel. Dat zette Elvira Nabioellina, de centrale bankier van Rusland, toen aan om de Russische rente te verdubbelen, tot 20 procent.

Maar het omgekeerde gebeurde. De roebel steeg naar zijn hoogste koers tegenover de euro in zeven jaar tijd en werd zelfs wereldwijd de best presterende munt van dit jaar. De Russische munt had een hoge rente als steun helemaal niet nodig.

De waardevermeerdering van de roebel betekent dat je voor 1 euro veel minder roebels krijgt dan enkele weken geleden. Vandaag is 1 euro circa 67 roebel waard, tegenover nog 150 roebel rond 10 maart.

Er zijn verscheidene verklaringen voor de appreciatie van de roebel:

  • Door de stijgende energieprijzen is er meer vraag naar de Russische munt, om er Russische olie en gas mee te kopen.
  • Verscheidene landen lijken ook in te gaan op de eis van het Kremlin om niet in euro’s, maar in roebels te betalen voor aardgas.
  • Een derde reden zijn de kapitaalcontroles, waardoor Russische bedrijven verplicht werden om hun buitenlandse valuta voor 80 procent om te ruilen voor roebel. Dat werd recent wel afgezwakt naar 50 procent.

Steun voor Russische economie

Nabioellina moest haar strategie om de roebel te stabiliseren helemaal omgooien, met meerdere renteverlagingen als resultaat. De jongste verlaging van 14 naar 11 procent is wel forser dan wat analisten verwacht hadden. De rente nadert zo stilaan weer het peil van voor de verdubbeling van februari (9,5 procent).

Doordat de inflatie in Rusland lijkt af te zwakken, heeft de centrale bank meer ruimte gekregen om de rente te verlagen. Een hoge rente is dan minder urgent om de inflatie te kalmeren.

Wellicht heeft de renteverlaging nog een bijkomend doel: de val van de Russische economie verzachten door kredietverlening betaalbaarder te maken. Volgens ramingen zou het bruto binnenlands product (bbp) van Rusland dit jaar wel eens met 10 tot 15 procent kunnen ineenstuiken.

(jvdh)

Meer