Russische elite omzeilt westerse sancties via de Verenigde Arabische Emiraten. Met crypto wordt er massaal vastgoed gekocht

Russische miljardairs zoeken hun toevlucht in cryptobedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Daar laten ze hun virtuele geld omzetten in dollars of gebruiken ze het om te investeren in onroerend goed. De Russen lijken op deze manier een veilige haven te zoeken voor hun fortuin, vrij van westerse sancties.

Uit een onderzoek van Reuters blijkt dat het transactievolume van crypto de laatste dagen sterk is toegenomen. Zo zou een – niet bij naam genoemd – cryptobedrijf uit de VAE de afgelopen 10 dagen veel verzoeken hebben ontvangen van Zwitserse effectenmakelaars, die vragen om miljarden dollars aan bitcoin te liquideren. 

Hun Russische klanten zouden bang zijn dat hun tegoeden bevroren worden, aangezien Zwitserland heeft aangegeven dat digitale valuta niet vrijgesteld zijn van sancties tegen Rusland. Door de neutrale houding van de VAE, wordt het land gezien als een veilige haven voor hun geld.

Investeren in vastgoed

Veelal wordt er geprobeerd om met crypto te investeren in vastgoed, terwijl anderen de valuta’s om willen zetten in cash om het vervolgens ergens anders te stallen. De meeste rijkdom lijkt daarnaast te worden geïnvesteerd in de stad Dubai.

Drie westerse diplomaten lieten Reuters weten dat ze sinds een aantal weken steeds meer aandacht hebben voor cryptotransacties. Ze zijn sceptisch dat de VAE actief gaan optreden tegen de Russische rijkdom in de golfstaat, verwijzend naar de neutrale houding van het land. De drie houden de situatie in de gaten zeggen ze, terwijl ze onderwijl een plan van aanpak opstellen. 

Een andere diplomaat verwachtte echter dat de VAE weldegelijk op zullen treden tegen de intocht van Russisch vermogen. De golfstaat is namelijk het epicentrum van de lokale goudhandel en vreest mogelijk internationale sancties. Het land werd eerder deze maand nog door de Verenigde Staten op een “grijze lijst’ gezet, vanwege de verhoogde controle door de financiële waakhond de Financial Action Task Force.

Uitweg naar digitale valuta

De Russische elite is dankzij de westerse sancties angstig op zoek naar middelen om hun tegoeden veilig stellen. De VAE hebben de sancties die door westerse landen zijn opgelegd niet geëvenaard, omdat het land al lange tijd populair is bij Russische toeristen. Russen behoorden voor de oorlog in Oekraïne al tot de grootste groep van kopers van onroerend goed.

Steeds meer Russen zoeken hun uitweg naar digitale valuta. Vorige maand werd een absoluut handelsrecord gebroken in het aantal transacties gemaakt tussen de Russische roebel en de digitale munt Tether. Het lijkt er nu op dat er een heuse toevlucht is naar crypto, om zo het spaargeld te beschermen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20