Rusland dumpt de dollar voor goud

Geen enkel land in de wereld heeft de voorbije jaren meer goud opgekocht dan Rusland. Zelfs toen de goudprijzen door een dal gingen, bleef Rusland hardnekkig zijn reserves aanvullen. Nu de goudprijs zijn hoogste niveau in zes jaar tijd registreert, blijkt die tactiek echter vruchten af te werpen. Dat zegt Leonid Bershidsky, Europees columnist voor het persbureau Bloomberg.

“De dominantie van de Amerikaanse dollar als een wereldwijde reservevaluta wordt in het algemeen toegeschreven aan een gebrek aan andere veilige activa,” betoogt Bershidsky. “Rusland toont echter dat een land zijn dollarreserves kan verminderen zonder zijn economie schade toe te brengen. Voorlopig kent het land weinig volgelingen, maar dat kan snel veranderen. Men moet al vaststellen dat centrale banken over de hele wereld hun goudaankopen opvoeren.”

Sancties

“Rusland had de voorbije periode goede redenen om de samenstelling van zijn reserves te herschikken,” betoogt Bershidsky. “Na zijn agressie tegen Oekraïne kreeg het land vijf jaar geleden een aantal internationale sancties opgelegd. Vooral de Verenigde Staten hebben die strafmaatregelen steeds verder opgevoerd.”

“De Russische regering en de Bank of Russia willen zich zo weinig mogelijk blootstellen aan die onvoorspelbare maatregelen. Op een jaar tijd heeft de Russische centrale bank dan ook het aandeel van de dollar in haar internationale activa meer dan gehalveerd. Tegelijkertijd zijn de aandelen van de euro en de yuan verhoogd.” Rusland kocht vorig jaar 274 ton goud aan. Daardoor is de totale goudreserve van de Russische overheid tot 2.113 ton opgelopen.

“Omdat Rusland ook sterk in andere activa investeerde en de goudprijs een terugval kende, nam het aandeel van het edelmetaal in de totale Russische reserves tijdens die periode nog wel af,” erkent de columnist. “Sindsdien heeft de goudprijs echter een herstel laten blijken. De voorbije maand alleen al was er sprake van een stijging met ongeveer 7 procent. Dat heeft aan de Russische internationale reserves een bedrag van ongeveer 7 miljard dollar toegevoegd.”

“Indien deze prijsstijging zich doorzet, zal goud snel ongeveer 20 procent van de totale Russische internationale reserves vertegenwoordigen,” meent Bershidsky. “Daardoor zullen die reserves nagenoeg evenveel goud als dollars omvatten.”

“De Amerikaanse dollar blijft uiteraard de belangrijkste reservemunt van de wereld, maar ook buiten Rusland ziet men een toenemende interesse in goud. Uit cijfers van de World Gold Council blijkt dat de wereldwijde centrale banken tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een recordvolume van 715,7 ton goud hebben gekocht.”

China

Ook andere landen hebben volgens Bershidsky vaak redenen om hun blootstelling aan de Amerikaanse dollar af te bouwen. “Onder meer China heeft zijn eigen problemen met de Verenigde Staten en met de dollar,” zegt de columnist. “Het land heeft de voorbije periode eveneens zijn dollarvoorraden geleidelijk afgebouwd, terwijl bijkomende volumes goud werden aangekocht.”

“Andere belangrijke goudkopers zijn Turkije en India. Ook zijn behoren tot de landen met de grootste internationale reserves van de hele wereld. De lage Amerikaanse rentetarieven en de onvoorspelbaarheid van de Amerikaanse regering maken dat – samen met de Amerikaanse schuldenopbouw – goud voor vele partijen veiliger lijkt dan de dollar.”

“Het lijkt perfect mogelijk dat over enkele jaren de internationale reserves van meer landen gestructureerd zullen zijn volgens het Russische model,” meent Bershidsky. “De Russische president Vladimir Poetin was de eerste om zijn blootstelling aan de dollar te verminderen. Hij had dan ook de grootste redenen om de Verenigde Staten te vrezen.”

“De Amerikaanse regering moet echter vermijden dat aan andere landen gelijkaardige prikkels worden gegeven en beletten dat steeds meer naties het voorbeeld van Rusland zullen volgen en de dollar massaal uit hun reserves zouden weren.”

Meer