Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 11 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Centrale banken kopen meeste goud sinds 2013

Logo Business AM
Economie

03/05/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Pixabay/Matthias Wewering

Centrale banken over de hele wereld hebben tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 145,5 ton goud gekocht. Dat betekende een stijging met 68 procent tegenover de eerste drie maanden vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de World Gold Council (WGC). Experts wijzen erop dat de goudaankopen door de centrale banken tot het hoogste niveau in zes jaar is gestegen. Zij benadrukken dat verscheidene landen hun reserves willen diversifiëren.

Bedoeling daarbij is vaak de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen. Over de jongste vier kwartalen bereikten de goudaankopen van de centrale banken de recordniveau van 716 ton.

Dedollarisering

De grootste aankopers waren de centrale banken van Rusland (55 ton), Turkije (40 ton) en China (33 ton). “Bij de centrale banken blijft de vraag naar goud op een hoog niveau,” zegt Alistair Hewitt, hoofd onderzoek bij de World Gold Council. “We verwachten dat ook de rest van dit jaar de transacties op een aanhoudend hoog niveau zullen blijven. Een evenaring van de volumes van vorig jaar lijkt echter weinig waarschijnlijk.”

Naast reguliere kopers zoals Kazachstan en Turkije, besliste ook Ecuador voor de eerste keer in een periode van vijf jaar om zijn goudreserves verder aan te vullen. Qatar en Colombia kochten het voorbije kwartaal eveneens belangrijke voorraden.

“De kopers zijn vooral terug te vinden bij een groep landen die hun afhankelijkheid van de dollar willen verminderen,” beklemtoont Rupert Rowling, grondstoffenspecialist bij het persbureau Bloomberg. “Bovendien is er overwegend sprake van naties die beduidend minder reserves in goud bezitten dan de meeste West-Europese landen.”

De aankoopstrategieën van de centrale banken zijn voor goud de voorbije periode een belangrijke ondersteuning gebleken. Die transacties vormden immers een compensatie voor de dalende vraag bij beleggers en industriële gebruikers. Op de beurs van Londen haalde goud gisteren een koers van 1.270 dollar per ounce. Dit jaar heeft het metaal 1 procent van zijn waarde ingeboet.

Bloedgoud

De totale vraag naar goud bereikte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een volume van 1.053 ton. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die groei is wel in belangrijke mate gebaseerd op een relatief zwakke vraag tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar. Toen daalde de totale vraag tot het laagste punt in drie jaar.

Beleggers kochten tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 40,3 ton goud. Dat betekende een stijging met 49 procent. De vraag naar gouden juwelen bleef daarentegen ongeveer stabiel. Een groei in India werd gecompenseerd door een lagere interesse in China en de rest van de wereld.

De World Gold Council heeft wel een aantal vragen over de aanbodverwachtingen. “Reden daarvoor is de contributie van de kleinschalige artisanale gouddelvers,” benadrukt Rowling. “Deze sector vertegenwoordigt tussen 15 procent en 20 procent van de totale volumes die door goudmijnen worden geproduceerd.”

“In landen zoals Zimbabwe hebben deze artisanale delvers echter meer dan de helft van de productie in handen. Ze vormen er zelfs een cruciaal onderdeel van de nationale economie. Omdat echter een gedeelte van die voorraden als bloedgoud zouden kunnen worden bestempeld, zou de legitieme verkoop van deze productie bemoeilijkt kunnen worden.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks