Indiase gezinnen zitten op 23.000 ton goud. Hoe lang nog?

India heeft gedurende de geschiedenis een grote affiniteit met goud uitgebouwd. Het land is een van de grootste importeurs van goud ter wereld. Maar aan die bloeiperiode zou mogelijk een einde kunnen komen. Dat meldt het magazine The Economist naar aanleiding van nieuwe cijfers over de Indiase goudimport. De voorbije elf maanden is de invoer van goud met met 5,5 procent teruggevallen tegenover de periode voordien. Vele Indiase juweliers vrezen voor hun toekomst.

“De Indiase bevolking beschouwde goud lange tijd als de sterkste basis van rijkdom,” zegt The Economist. “De bruidsschat die vrouwen bij hun huwelijk meebrengen, bestaat heel vaak uit goud. Pasgeborenen krijgen gouden armbanden en enkelbanden. Astrologen bevelen gouden ringen aan voor de behandeling van stress.”

“De Indiase huishoudens hebben samen 23.000 ton goud in eigendom. Dat is drie keer meer dan de volledige goudvoorraad van de Amerikaanse Federal Reserve. India voerde vorig jaar 74,7 miljard dollar goud in. Alleen olie is in India een groter importproduct dan goud.”

Verslaving

“De Indiase regering heeft herhaaldelijk geprobeerd om de goudverslaving van zijn bevolking te doorbreken,” aldus het magazine. “De jongste zes jaar werden de importtarieven vervijfvoudigd. Vier jaar geleden startte de overheid bovendien een systeem waarbij beleggers goud konden inruilen voor rentedragende obligaties. Televisiereclame zet kijkers aan om te investeren in beleggingsfondsen.”

“Deze inspanningen leken lange tijd weinig op te leveren, maar de jongste periode lijkt er toch een verandering te zijn opgetreden. De vraag is sinds het begin van dit decennium met een vijfde gedaald.”

The Economist ziet voor het fenomeen een aantal redenen. Onder meer wijst het magazine op de veranderende consumentenvoorkeuren. “Veel mensen geven de voorkeur aan lichtere sieraden voor dagelijks gebruik,” wordt er opgemerkt. “Millennials, een derde van de Indiase bevolking, spenderen meer dan oudere generaties aan mobiele telefoons en andere elektronische goederen.”

Daarnaast is er de stijging van de internationale goudprijzen. De zwakke roepie maakt die impact nog sterker. De verkoop kreeg bovendien te maken met een nieuwe belasting die de Indiase regering twee jaar geleden introduceerde. Die nieuwe heffing was een derde hoger dan de eerdere tarieven.

Online

“Met een inflatie van amper 2,6 procent is bij de beleggers ook het nut van goud als buffer afgenomen,” zegt de Indiase econoom Ajit Ranadet. Vele Indiase juweliers klagen over kleine marges. Zij ervaren ook grote concurrentie van allerlei online bedrijven, die aankopen in bijzonder kleine volumes aanbieden.”

“Op het ecommerce-platform Paytm hebben de voorbije drie jaar meer dan dertig miljoen klanten een volume van drie ton goud verhandeld. De waarde van de gemiddelde transactie lag tussen 0,65 euro en 1,30 euro.”

Juweliers, die 70 procent van de Indiase goudomzet vertegenwoordigen, moeten zich ook nog steeds volledig herstellen van de ingreep van de Indiase overheid op de nationale geldmarkt. Biljetten van 500 euro en 1.000 euro werden toen uit omloop gehaald. De regering wou daarmee de zwarte economie bestrijden en de online handel bevorderen. Geen van beide doelstellingen lijkt echter echt gehaald.

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20