India heeft nu een grotere economie dan Frankrijk

India heeft zich het voorbije jaar tot de zesde grootste economie van de wereld opgewerkt. Dat blijkt uit een rapport van de World Bank, waarin de landen volgens de omvang van hun bruto binnenlands product zijn gerangschikt. Daarbij kon worden vastgesteld dat de economie in India het voorbije jaar een grotere omvang heeft gekregen dan in Frankrijk, dat hierdoor naar de zevende plaats is teruggezakt.

Wanneer gekeken wordt naar het bruto binnenlandse product per hoofd van de bevolking, blijft Frankrijk nog steeds groter dan India. Frankrijk heeft immers een populatie van 67 miljoen mensen, tegenover 1,34 miljard inwoners in India.

Verenigde Staten

Het bruto binnenlands product van India liet het voorbije jaar een omvang optekenen van 2.597 miljard dollar, tegenover 2.582 miljard dollar voor Frankrijk.

De ranglijst wordt nog altijd aangevoerd door de Verenigde Staten, die het voorbije jaar op een bruto binnenlands product van 19.390 miljard dollar konden terugvallen. Op de tweede plaats stond China met een volume van 12.237 miljard dollar, gevolgd door Japan (4.872 miljard dollar), Duitsland (3.677 miljard dollar) en Groot-Brittannië (2.622 miljard dollar).

Volgens ramingen van de bank HSBC Holdings zal India de volgende tien jaar groter worden dan Duitsland en Japan en uitgroeien tot de derde grootste economie van de wereld.

Over tien jaar zou India een economie met een bruto binnenlands product van 7 biljoen dollar zijn geworden, tegenover minder dan 6 biljoen dollar voor Duitsland en Japan.

Verdubbeling

India werpt zich op dit ogenblik op als de snelstgroeiende grote economie van de wereld. Op tien jaar tijd heeft het bruto binnenlandse product van het land een verdubbeling gekend. Geraamd wordt dat de Indiase economie dit jaar met 7,3 procent zal groeien.

Volgend jaar zou dat cijfer nog verder kunnen oplopen tot 7,5 procent. “De cijfers worden gedragen door een sterke consumptie van de gezinnen, terwijl ook bij de investeringen uitstekende prestaties kunnen worden opgetekend,” benadrukt de World Bank.

Voor de wereldwijde economie verwacht de World Bank een gemiddelde groei van 3,9 procent.

Meer