Opmars van Indiase economie is niet meer te stuiten

In 2018 wordt India de vijfde grootste economische macht ter wereld. Het land steekt zowel Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk voorbij. Dat blijkt uit een studie van het Centre for Economics and Business Research (CEBR), die door het persagentschap Bloomberg kon worden ingekeken.

In een studie die dinsdag wordt gepubliceerd schrijft het CEBR dat ondanks enkele tijdelijke tegenslagen de Indiase economie in 2018 zowel Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk zal inhalen.

Volgens vice-voorzitter Douglas McWilliams van de  CEBR is de economische groei in India tijdelijk gehinderd door de het uit circulatie halen van de grote bankbiljetten. Ook het invoeren van nieuwe belastingen zorgde voor een terugval. Toch blijken die hindernissen nu van tijdelijke aard.

Het CEBR staat niet alleen met zijn bevindingen. Ook de OESO had in een eerder rapport al onderstreept dat India aan een opmerkelijk parcours was begonnen. Geen enkel G20-land liet in de periode 2014 – 2016 een grotere economische groei opmeten dan India. Het land liet in die periode een gemiddelde groei van 7,5 % noteren. Tegen 2032 zal het land zich dan in de top 3 van de wereld hijsen.

De opmars van Azië is niet te stuiten

Uit de studie blijkt ook de opmars van de Aziatische landen.

Zo zullen met China, India en Japan 3 van de grootste economieën ter wereld in 2018 in Azië liggen. Tussen dit en 15 jaar zullen daar ook nog eens Zuid-Korea en Indonesië bijkomen. In 2032 zal China de VS voorbijsteken om de eerste plaats op te eisen en zal India op nummer drie plaatsnemen.

Verder is er ook goed nieuws voor het Verenigd Koninkrijk. De Britten zullen tijdelijk de gevolgen van de brexit ondergaan. Daarna zal het VK zijn plaats in de top zes van de wereld opnieuw opeisen.  Pas in 2032 zullen de Britten door Brazilië definitief uit de top zes worden gestoten.