India telt straks 1 miljoen miljonairs

India telde vorig jaar 330.000 miljonairs. Tegenover tien jaar voordien blijkt die populatie meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit een rapport van de onderzoeksgroep New World Wealth. De studie zegt tevens dat het land over tien jaar 950.000 miljonairs zal hebben. Deze stijging zal volgens de onderzoekers vooral kunnen worden toegeschreven aan hogere lonen, een sterke economische groei en een uitbreiding van de populatie ondernemers.

Tien jaar geleden had India slechts 124.000 inwoners met een nettovermogen van minstens 1 miljoen dollar. Onder meer de starters van een aantal succesvolle startups hebben de voorbije jaren die bevolkingsgroep uitgebreid. Dat geldt onder meer voor Ritesh Agarwal van de hotelgroep Oyo of Kunal Bahl, de mede-oprichter van het ecommerce-bedrijf Snapdeal.

Mumbai

Een aantal van deze ondernemers heeft zichzelf zelfs toegang verschaft tot de groep van de miljardairs. Daarbij wordt onder meer verwezen naar Vijay Shekhar Sharma, oprichter van Paytm, maar ook naar Sachin Bansal, een van de initiatiefnemers van Flipkart.

De Indiase miljonairs hadden vorig jaar 3,9 miljard dollar activa in bezit. Dat vertegenwoordigde 48 procent van de totale rijkdom van het land, die op 8,2 miljard dollar wordt geraamd. Deze rijkdom zal gedurende het volgende decennium verdrievoudigen tot 25 miljard dollar.

Mumbai, de financiële hoofdstad van het land, is het centrum van het ultrarijke India. De metropool is de thuisbasis van achtentwintig miljardairs. Dat is twee keer zoveel als in Delhi, de bestuurlijke hoofdstad van het land. In totaal telt India 119 miljardairs. Andere concentraties zijn terug te vinden in Bangalore, Kolkota, Hyderabad, Pune, Chennai en Gurugram.

Buitenland

Meer dan 40 procent van de rijke Indiërs bekleedt de functie van directeur bij een bedrijf. Managing directors en chief executives volgen op een verre afstand op een tweede plaats. Aandelen in bedrijven die de betrokkenen zelf mee hadden helpen bouwen bleek voor de rijke Indiase klasse de belangrijkste investering.

Die activiteit vertegenwoordigde het voorbije jaar een kwart van het totale vermogen. Contanten en obligaties, onroerend goed en aandelen hadden een aantal van meer dan 21 procent.

Tevens bleek dat vorig jaar 19 procent van de Indiase rijkdom in het buitenland wordt aangehouden, tegenover 15 procent tien jaar voordien. De belangrijkste bestemmingen zijn de Verenigde Staten en een aantal andere Aziatische landen.

Een op de vijf Indiase miljonairs heeft tevens vastgoedbezittingen in het buitenland. Londen, New York, Singapore en Dubai zijn populaire bestemmingen voor een tweede verblijf.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20