Rusland dumpt zijn dollars en koopt massa’s goud

Rusland bereidt zich voor op nieuwe economische sancties door zijn Amerikaans staatspapier te verkopen en de opbrengsten daarvan om te zetten in grote hoeveelheden goud. De voorbije maanden is voor ruim 85 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties van de hand gedaan. Poetin wil voorkomen dat de dollar nog als een wapen in de strijd tegen zijn land kan worden ingezet. 

Samen met recordaankopen aan goud worden met de opbrengsten uit de Russische olie-industrie ook buitenlandse valuta aangekocht om het Russische investeringsfonds aan te vullen.

Russische goudvoorraad sinds 2008 verviervoudigd

In het Russische staatsinvesteringsfonds worden traditioneel de winsten uit de export van olie geïnvesteerd. Alle inkomen dat de 40 dollar per vat overschrijdt wordt automatisch naar dat fonds versluisd. Maar door de opeenvolgende jaren van recessie en de lage olieprijzen zat er begin 2018 zo goed als geen geld meer in het fonds.

Het is dus duidelijk dat Poetin wil voorkomen dat de dollar in de strijd tegen zijn land kan worden ingezet. Die strategie is niet nieuw: uit een grafiek van de krant Die Welt blijkt de Russen hebben hun goudvoorraad sinds 2008 verviervoudigd van 457 ton tot 1.944 ton. Goud kent traditioneel dan ook weinig politiek gevaar.

Doelstelling was om opnieuw zo’n 2.700 miljard roebel (34 miljard euro) in het fonds te investeren. Het Russische ministerie van Financiën koopt daarom sinds begin dit jaar het equivalent van 170 miljoen euro aan vreemde valuta per dag. Dat heeft uiteraard druk gezet op de waarde van de roebel. Die is sinds het begin van het jaar met zo’n 20% in waarde gedaald. De aankopen werden regelmatig onderbroken om de roebel te stabiliseren. Maar de roebel bevindt zich ondertussen op zijn laagste niveau sinds maart 2016. Wel is de prijs van een vat ruwe olie sinds dan meer dan verdubbeld.

Goedkope roebel heeft massa’s voordelen

Een goedkope roebel heeft massa’s voordelen. Producenten van grondstoffen maken kosten in roebel, maar verdienen in vreemde valuta. Hoe lager de roebel noteert, hoe meer ze verdienen. Datzelfde geldt voor de overheid. Maar zoals dat steeds het geval is zal ook nu weer de middenklasse het gelag betalen. Met andere woorden die mensen die buitenlandse producten kopen en regelmatig reizen. Maar zoals uit onderstaande grafiek blijkt, lijkt Rusland steeds minder zulke mensen te tellen.

Meer nieuws uit Moskou dan vanuit eigen regering

Tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse senaat vorige week hadden een aantal senatoren nog hun beklag gemaakt over het feit dat Amerikaanse sancties moeten worden verstrengd omdat ze onvoldoende resultaat opleveren.

Ook lieten de senatoren opmerken dat ze meer informatie krijgen vanuit Rusland dan vanuit hun eigen regering.

Alles wijst er nu op dat de Russen zich voorbereiden op nieuwe sancties door financiële reserves op te bouwen waarop de Amerikanen geen beslag kunnen leggen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20