Rolls-Royce dreigt tot 8.000 banen te moeten schrappen

Het Britse concern Rolls-Royce, fabrikant van vliegtuigmotoren, overweegt om tot 8.000 banen te schrappen. De instorting van het luchtvaartverkeer door de coronacrisis heeft volgens het bedrijf de ingreep noodzakelijk gemaakt. Dat hebben een aantal insiders gezegd.

Vliegtuigbouwers, de klanten van Rolls Royce, zijn door de coronacrisis gedwongen de productie te onderbreken. Daardoor zijn ook de inkomende orders bij het Britse bedrijf stilgevallen.

Zonder voorgaande

‘De impact van de coronacrisis is zonder voorgaande,’ benadrukt een woordvoerder van Rolls Royce. ‘We hebben snelle maatregelen genomen om liquideiten te verhogen en onze uitgaven te verminderen.’ Het is volgens de woordvoerder echter gebleken dat nog meer ingrepen noodzakelijk zijn om de gevolgen van de crisis op te vangen.

Hij voegde eraan toe dat er met de vakbonden over de aanpassingen gesprekken zijn opgestart. Tegen eind mei zouden definitieve beslissingen bekend worden gemaakt.

Rolls-Royce telt wereldwijd 52.000 werknemers. De Britse vestigingen van het concern stellen 23.000 mensen tewerk. De onderneming heeft wel te kennen gegeven alle mogelijke inspanningen te zullen leveren om de gevolgen van de ingreep zoveel mogelijk beperkt te houden. Rolls-Royce had eerder een besparingsoperatie van 750 miljoen pond aangekondigd. Dat zou echter onvoldoende zijn gebleken.

E-Fan X

Onder meer de stad Derby, waar Rolls-Royce in twee fabrieken tienduizend werknemers heeft, zou zwaar kunnen worden getroffen. Het bedrijf heeft in Groot-Brittannië nog zes andere fabrieken. Daarnaast zijn er vestigingen in de Verenigde Staten, Duitsland, India, Singapore en Japan.

Het bedrijf had eind vorige maand ook al aangekondigd dat het project E-Fan X, een samenwerkingsverband met Airbus en Siemens, voor de ontwikkeling van elektrische vliegtuigmotoren, zal worden stopgezet.

Ook bij die beslissing werd al naar de uitbraak van de coronapandemie gewezen. E-Fan X was drie jaar geleden gelanceerd. Volgens de originele planning zou het samenwerkingsverband dit jaar een eerste demonstratie-model hebben moeten voorstellen.

Elektrische motoren vormen een belangrijk concept om de ecologische voetafdruk van de luchtvaart te verminderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20