Rolls-Royce onthult elektrisch vliegtuig dat records moet breken

Het Britse Rolls-Royce heeft voor het eerst een eenmotorig vliegtuigje aan het publiek laten zien. Dat moet het snelste elektrische vliegtuig ooit zijn.

Het wit-met blauwe eenpersoonsvliegtuigje staat momenteel nog in een hangar in Gloucestershire. In de lente moet het aan 482 kilometer per uur over het Engelse landschap vliegen. Het huidige record staat op 337 kilometer per uur.

Rolls-Royce heeft het vliegtuig ontwikkeld als onderdeel van het ACCELL-programma, voluit Accelerating the Electrification of Flight. Dat initiatief wil elektrisch vliegen zo snel mogelijk een commercieel realistisch verhaal maken.

Elektrische vliegtuigen ontwikkelen

‘Dit is niet alleen een belangrijke stap in de richting van het wereldrecord, maar zal ook helpen verzekeren dat we de technologie ontwikkelen die een fundamentele rol zal spelen in de transitie naar een globale economie met een lage emissie’, zegt Rolls Royce aan Forbes.

Vliegreizen zijn verantwoordelijk voor 2 procent van de CO2-uitstoot. Projecties van de Verenigde Naties wijzen er echter op dat de luchtvaart tegen 2050 een van de grootste vervuilers ter wereld zou kunnen zijn. Daarom werken bijna alle vliegtuigbouwers momenteel aan elektrische modellen.

6.000 batterijcellen

De techniek zit echter nog in een eerste fase. Vorige maand vloog een vliegtuigje vijftien minuten over een Canadese haven, maar zelfs dan lijkt het onwaarschijnlijk dat we zeer binnenkort elektrische vluchten nemen.

Om dit vliegtuigje in de lucht te houden, heeft Rolls-Royce 6.000 batterijen samengeduwd. Daarmee kan het in theorie in één keer van Parijs naar Londen vliegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20