Robothond ‘Spot’ onderzoekt wrak Marsraket van SpaceX

Een prototype van Starship, de SpaceX-raket waarmee uiteindelijk mensen naar Mars zouden moeten kunnen, ontplofte woensdag tijdens de landing in Texas. In de lenzen van fotografen en SpaceX-fans die de dag nadien terugkeerden naar de basis verscheen plots een wel heel speciale hond die tussen het puin zwierf. 

De viervoeter is de ‘Spot’-robothond van robotmaker Boston Dynamics. Een video op sociale media toont hoe SpaceX de 75.000 dollar (62.726 euro) kostende robothond inzet om de nasleep van de testlocatie in Boca Chica in Texas te inspecteren. Op foto’s van zijn hondenhok is te zien hoe het ruimtevaartbedrijf hem heeft omgedoopt tot ‘Zeus’. 

De robot, die zowel binnen als buiten gebruikt kan worden, kan via zijn camera’s en sensoren zijn omgeving in kaart brengen, obstakels opmerken en vermijden, trappen oplopen en deuren openen. Bovendien kan de viervoeter lekkages opsporen, apparatuur inspecteren, mechanische metingen verrichten en inspecties uitvoeren in gebieden die te gevaarlijk zijn voor mensen. 

‘De combinatie van de geavanceerde software van Spot en het hoogwaardige mechanische ontwerp stelt de robot in staat om moeilijk of gevaarlijk menselijk werk uit te voeren,’ zei Marc Raibert, oprichter van Boston Dynamics, in een eerdere verklaring. ‘Nu kan je Spot gebruiken om de veiligheid van mensen te vergroten in omgevingen en taken waar conventionele automatisering niet succesvol is geweest.’      

Van Tsjernobyl tot The Bronx

Vorig jaar hebben wetenschappers van de universiteit van Bristol Spot ingezet op de nucleaire site van het Oekraïense Tsjernobyl om hen te helpen bij het onderzoeken van straling. De robothond kan het gebied namelijk volledig autonoom in kaart brengen, zodat het team niet in gevaar wordt gebracht.

Ook in New York is de robothond al verschillende keren ingezet. Zo gebruikte de politie van New York (NYPD) de viervoeter van Boston Dynamics vorige week nog bij een inbraak in The Bronx. Op videobeelden is te zien hoe de blauw-zwarte hond over het voetpad wandelt, vergezeld door de politieagenten. (evb)

Meer