New Yorkse politie zet robothond in bij inbraak

De politie van New York (NYPD) heeft dinsdag een robothond ingezet bij een inbraak in The Bronx. De nieuwe hightech viervoeter werd gefilmd door een cameraman van de Amerikaanse nieuwssite FreedomNews.tv. 

Op de videobeelden is te zien hoe de blauw-zwarte ‘Digidog’ over het voetpad wandelt, vergezeld door New Yorkse politieagenten. Een verdachte van een inbraak zou zichzelf in een huis in The Bronx hebben gebarricadeerd, zo meldt de New York Post. Er zou ook een onderhandelingsteam voor gijzelingen ter plaatse zijn geweest. 

‘Realtime’ en AI

Een woordvoerster van de NYPD zei dat de robothond in een testfase wordt ingezet om via zijn lichten en camera’s agenten in staat te stellen de ‘omgeving in realtime te zien’. Daarnaast ondersteunt de Digidog tweerichtingscommunicatie. 

De ultramoderne viervoeter weegt zo’n 30 kilogram en wandelt aan bijna 6 kilometer per uur, volgens leden van de Technical Assistance Response Unit (TARU) van de NYPD. ‘Deze hond gaat levens redden, mensen beschermen, en agenten beschermen en dat is ons doel’, zei TARU-inspecteur Frank Digiacomo in december aan de nieuwszender ABC 7.

‘Deze robot is in staat om zijn artificiële intelligentie te gebruiken om in zeer complexe omgevingen te navigeren’, voegde Deepu John van NYPD TARU eraan toe. 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de politie in New York een robothond heeft ingezet. In oktober werd ook een Digidog gebruikt bij een schietpartij in Brooklyn, nadat de schutter zich in een nabijgelegen kelder had verschanst. 

Eind vorig jaar voerde ook de Amerikaanse luchtmacht oefeningen uit met een nieuwe robothond, op een basis in Nevada. De zogenoemde Vision 60 bewaakte de luchtmachtbasis aan de zijde van militairen en reageerde op een gesimuleerde vijandige aanval. De robothond kan niet alleen in grotere gebieden patrouilleren dan echte honden, maar stuurt ook beelden door vanuit moeilijk bereikbare plaatsen. (wdm)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20