Marsraket SpaceX ontploft bij test meteen na landing

Lancement du prototype SN10 des fusées Starship au Texas (crédit: SPACEX/Shutterstock)

Een van de eerste prototypes van de SpaceX-raketten die volgens de plannen van Elon Musk naar Mars gaan reizen, slaagde woensdag bijna voor zijn testvlucht.

Na het bereiken van een hoogte van bijna 10 kilometer, moest het gevaarte langzaam afdalen naar zijn basis. De landing bleek succesvol te zijn, maar de raket ontplofte wel drie minuten na de landing.

De live-uitzending van het prototype SN10-vlucht eindigde met gejuich. ‘We hadden een succesvolle zachte landing op het platform’, zei John Insprucker, ingenieur bij SpaceX.

Maar slechts drie minuten na die aankondiging explodeerde de raket. De reden voor de ontploffing is niet bekend. SpaceX-CEO Elon Musk, meestal zo spraakzaam op Twitter, gaf geen commentaar. De landing op zich was wel een stap vooruit. De vorige twee testvluchten slaagden niet in hun landing en stortten neer.

Starship

Het ging om het prototype van een Starship met volgnummer SN10. Zijn opvolger, de Starship SN11, is al klaar en wordt ‘in de nabije toekomst’ gelanceerd.

Starship moet volgens de plannen van Musk, vooral bekend van autobouwer Tesla, ooit vracht en mensen naar de maan en Mars voeren. De SpaceX-oprichter wil Starship volledig herbruikbaar maken, zoals een vliegtuig dat is.