Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 03 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Rijken worden nergens sneller rijker dan in Frankrijk

Logo Business AM
Economie

02/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Nergens in de wereld bouwt de rijke bevolkingsgroep zijn vermogen sneller verder uit dan in Frankrijk. Dat blijkt uit een analyse van het persbureau Bloomberg. De Franse miljardairs bouwen hun rijkdom meer dan twee keer sneller uit dan hun collega’s uit China en Frankrijk. Zij worden nog het meest benaderd door superrijken uit Aziatische landen zoals Thailand, Singapore en Japan.

“Frankrijk kende tijdens de eerste helft van dit jaar bracht vooral maatschappelijke onrust,” benadrukt Alexander Sazonov, analist bij de Bloomberg Billionaires Index. “Actievoerders gingen massaal de straat op om hogere lonen en pensioenen te eisen. De toenemende ongelijkheid tussen arm en rijk was daarbij een centraal thema.”

“De Franse miljardairs beleefden tijdens diezelfde periode echter een bijzonder lucratieve tijd. In de Bloomberg Billionaires Index, die de vijfhonderd rijkste personen van de wereld omvat, is Frankrijk met veertien vermeldingen vertegenwoordigd. Deze groep heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 78 miljard dollar aan zijn gemeenschappelijk vermogen toegevoegd.”

China

“Daarmee nam de gezamenlijke rijkdom van de Franse miljardairs op een half jaar tijd met 35 procent toe,” berekende Sazonov. “Dat is meer dan het dubbele van de vermogensopbouw van de Chinese miljardairs, die hun rijkdom tijdens diezelfde periode met 17 procent zagen toenemen. In de Verenigde Staten was er sprake van een stijging met 15 procent.”

“Buiten Frankrijk kwamen de beste rendementen nog vooral uit Azië. Thailand staat in de ranglijst immers op de tweede plaats met een vermogensopbouw van 33 procent. Daarna volgen Singapore met 31 procent en Japan met 24 procent.”

De aangroei van de Franse vermogens wordt vooral gedragen door Bernard Arnault (LVMH), François Pinault (Kering) en Françoise Bettencourt Meyers (L’Oréal). Gezamenlijk werd dit trio op zes maanden tijd 53 miljard dollar rijker. “De vraag naar luxegoederen in China is op een sterk niveau gebleven, ondanks de onzekerheden rond het Amerikaans-Chinees handelsgeschil,” verduidelijkt Sazonov.

“De aandelen van LVMH zijn tijdens de eerste helft van dit jaar 45 procent in waarde gestegen. In de Franse beursindex CAC 40 boekt slechts een partij een beter resultaat. Die groei maakte van Arnault – naast Jeff Bezos en Bill Gates – de derde persoon op aarde met een persoonlijk vermogen van meer dan 100 miljard dollar.”

Nigeria

“Het succes van Thailand kan grotendeels worden toegeschreven aan twee personen,” betoogt Sazonov. “In eerste instantie is er sprake van Charoen Sirivadhanabhakdi, oprichter en voorzitter van de TCC Group, een conglomeraat dat zich vooral toespitst op vastgoed en drank.”

“De aandelen van de drankengroep Thai Beverage, onderdeel van TCC Group, wonnen 38 procent aan waarde. Het persoonlijke vermogen van Sirivadhanabhakdi nam daardoor met 4 miljard dollar toe tot 16,5 miljard dollar. De Thaise ondernemer wil zijn activiteiten in de toekomst verder diversifiëren.”

“Daarnaast is er Sarath Ratanavadi, grootaandeelhouder en chief executive officer van Gulf Energy Development. Ratanavadi voegde op zes maanden tijd 2,3 miljard dollar aan zijn vermogen toe. Hij profiteert duidelijk van zijn beslissing om zich meer op de Vietnamese markt te richten. De aandelen van Gulf Energy stegen sinds begin dit jaar met 51 procent.”

Sazonov wijst er wel op dat in de lijst alleen landen met minstens twee miljardairs zijn opgenomen. Daarom is er ook geen vermelding voor de Nigeriaan Aliko Dangote, wiens rijkdom dit jaar met 60 procent tot 16,8 miljard dollar is gestegen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks