Jongste miljardair ter wereld is 21

Het Amerikaanse model Kylie Jenner is op eenentwintigjarige leeftijd de jongste miljardair van de wereld. Dat zegt een rapport van het zakenmagazine Forbes. Het tijdschrift rangschikte Jenner in de lijst van de rijkste personen op een 2.057ste plaats. Jenner onttroont Mark Zuckerberg, die gedurende elf jaar de titel van jongste miljardair kon dragen. Zuckerberg was immers drieëntwintig jaar toen hij een vermogen van 1 miljard dollar had verzameld.

Kylie Jenner dankt een groot deel van haar beroemdheid aan het Amerikaanse televisieprogramma Keeping Up with the Kardashians, waar ze als tienjarige meer dan tien jaar geleden haar debuut maakte.

Lippen

De miljardaire vergaarde haar fortuin vooral door het bedrijf Kylie Cosmetics, dat ze vier jaar geleden lanceerde. Daarvoor gebruikte ze een kapitaal van 250.000 dollar dat ze als model en door televisiewerk had verdiend.

Kylie Jenner runt haar bedrijf grotendeels met haar smartphone. De verkopen van Kylie Cosmetics komen meestal rechtstreeks van de accounts die Jenner op sociale media onderhoudt. Op Instragam heeft ze 128 miljoen volgers. Driekwart van dat publiek is tussen achttien en vierentwintig jaar oud. Jenner heeft op Snapchat eveneens een van de meest bekeken accounts. Op Twitter heeft ze ook 26,7 miljoen volgers.

De impact van Kylie Jenner mag niet worden onderschat. Toen ze vorig jaar duidelijk maakte genoeg te hebben van Snapchat, verloor het bedrijf op slag meer dan 1 miljard dollar aan beurswaarde.

Kylie Cosmetics heeft slechts zeven fulltime medewerkers. Nagenoeg alle werk wordt uitbesteed. Jenner bedenkt ideeën voor stijlen, maar de producten worden gemaakt door Seed Beauty, een producent van private labels. De bestellingen en verkopen worden uitbesteed aan Shopify, een Canadees online bedrijf dat ook winkels voor Drake en Justin Bieber runt. Het management berust bij Kris Jenner, de moeder van de miljardaire, in ruil voor een commissie van 10 procent.

Cruciaal in de zakelijke carrière van Kylie Jenner zijn de lippen van de miljardaire. Twee jaar vooraleer ze haar onderneming oprichtte, verwierf Jenner al de rechten op de slogan ‘Kylie Lip Kits … for the perfect pout’.

De oorspronkelijk voorraad lip-kits die Jenner – tegen een prijs van 29 dollar uitgebracht – was in minder dan een minuut uitverkocht. De lancering van het product deed de website van het model crashen. Kylie is een halfzus van Kourtney, Kim en Khloé Kardashian.

Bezos

Volgens Forbes blijft Jeff Bezos, topman van Amazon, de rijkste persoon van de wereld. Zijn vermogen wordt geraamd op 131 miljard dollar. Dat is 19 miljard dollar meer dan het jaar voordien. Bill Gates staat op een tweede plaats. Zijn vermogen groeide op een jaar tijd van 90 miljard dollar naar 96,6 miljard dollar.

Daarna volgen Warren Buffett (82,5 miljard dollar) en Bernard Arnault (76 miljard dollar). Mark Zuckerberg zakte van de vijfde naar de achtste plaats. Zijn vermogen kromp van 71 miljard dollar naar 62,3 miljard dollar.

Forbes identificeerde vorig jaar 2.153 miljardairs. Het jaar voordien omvatte de lijst nog 2.208 namen. Deze groep zou over een gemeenschappelijk vermogen van 8,7 biljoen dollar beschikken, tegenover 9,1 biljoen dollar het jaar voordien. Ondanks die inkrimping beschikken de miljardairs samen over een vermogen dat nog altijd meer dan drie keer hoger ligt dan het bruto binnenlandse product van Groot-Brittannië.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20