Red Bull maakte al 12 miljardairs

De beurskrach van 2018 deed 1.000 miljard dollar van de rijkdom van ‘s werelds miljardairs in rook opgaan. Tot die conclusie komt het Hurun Report. Dat is het Chinese equivalent van de Forbes Rich List.

Vooral de beurs van Japan (-43%), Shangai (-25%) en Hong Kong (- 16%) kregen rake klappen.

China telt grootste aantal miljardairs: 658

Toch telt China nog altijd meer miljardairs dan eender welk ander land. Het exclusieve Chinese clubje telde eind januari exact 658 leden. Dat zijn er wel 212 minder dan een jaar eerder. De Verenigde Staten tellen 584 miljardairs, Duitsland rangschikt op een derde plaats met 117.

De rijkste Chinees is Jack Ma, de stichter van webwinkel Alibaba. Hij zit op een fortuin van 39 miljard dollar en is daarmee de 22ste rijkste man op aarde.  Pony Ma Huateng (Tencent Holdings – 38 miljard dollar) en Xu Jiayin (Projectontwikkelaar Evergrande – 37 miljard) volgen hem van nabij.

3 rijkste miljardairs zijn Amerikanen

Toch komen de rijkste Chinezen nog niet in de buurt van de drie rijkste miljardairs. Dat trio wordt gevormd door Jeff Bezos ( Amazon – 147 miljard dollar), Bill Gates (Microsoft – 96 miljard) en Warren Buffett (Berkshire Hathaway – 88 miljard).

Op plaats 793 rangschikt de Amerikaanse president Donald Trump. Die verloor in 2018 ruim een half miljard dollar en moet zich nu tevreden stellen met een fortuin van 3 miljard.

In China zijn 56 miljardairs lid van de Communistische Partij, terwijl 90 miljardairs in het Chinese Parlement zetelen.

Eén Aziaat rangschikt in de top 10 van het Global Hurun Report en dat is de Indiër Mukesh Ambani van het Indiase conglomeraat Reliance Industries. Hij neemt met een fortuin van 54 miljard dollar de achtste plaats in.

Nog volgens het Hurun Report telt de wereld vandaag 2.470 miljardairs, 224 minder dan een jaar geleden. De sterke Amerikaanse dollar en de schommelingen op de wereldbeurzen deden hun gezamenlijk bezit met 950 miljard dalen tot 9.600 miljard dollar.

“Wereld telt meer dan 6.000 miljardairs”

Maar Rupert Hoogewerf, de CEO van Hurun, schat dat er wereldwijd wel 6.000 miljardairs zijn. Vele onder hen verbergen hun fotuin via ingenieuze constructies, vooral in het Midden Oosten.

Hoewel de crème van de miljardairs nog altijd in Europa en de VS woont, zijn wereldwijd opmerkelijke verschuivingen aan de gang.

Beijing telt meeste miljardairs ter wereld

Zo telt de Chinese hoofdstad Beijing de meeste miljardairs (103), gevolgd door New York (92) en Hong Kong (69). Van de 20 steden die de meeste miljardairs huisvesten liggen er 13 in Azië.

Red Bull maakte 12 miljardairs

Het bedrijf dat de meeste miljardairs creëerde is het Thaise conglomeraat CP Group. Dat is actief in de landbouw, telecom, retail en financiën. 17 aandeelhouders bezitten elk meer dan 1 miljard dollar. Op plaats twee volgt dan het Oostenrijkse Red Bull, dat al 12 miljardairs maakte (Dietrich Mateschitz (foto boven)  en de 11 kinderen van medestichter Chaleo Yoovidhya).

De rijkste familie ter wereld zijn de Waltons, eigenaar van supermarktketen Walmart. De 8 Waltons bezitten samen 173 miljard dollar, dat is meer dan Jeff Bezos en zijn ouders.

Twee miljardairs zijn niet eens 30

Twee miljardairs zijn niet eens 30 jaar oud: John Collison (28 jaar – Stripe) bezit 2,6 miljard dollar en Evan Spiegel (28 jaar – Snapchat is goed voor een fortuin van 1,7 miljard dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20