Red Bull: ‘Verkoop energiedrankjes is bijzaak geworden’

Red Bull is vooral een evenementenbedrijf geworden dat zich grotendeels op extreme sporten toespitst. De verkoop van energiedranken, waarmee de Oostenrijkse onderneming zichzelf op de markt introduceerde, is eigenlijk een bijzaak geworden.

Dat benadrukt onder meer Fred Dumonal, docent merkencontent bij het marketing-instituut Crea Genève. De energiedrank wordt verdeeld in bijna honderdzeventig landen en heeft over een periode van dertig jaar 62 miljard eenheden verkocht, maar waarnemers wijzen erop dat het product in de externe communicatie van de onderneming nergens meer is terug te vinden en ook op de homepage van Red Bull niet meer kan worden opgemerkt. “Red Bull besteedt één derde van zijn zakencijfer aan marketing,” benadrukt Fred Dumonal tegenover de Zwitserse krant Le Temps. “Het bedrijf is op het internet altijd al een pionier geweest, maar heeft vooral van sociale media gebruik gemaakt om die activiteit explosief te laten groeien.”

Universum

“Red Bull wil een actief mediabedrijf zijn,” betoogt Dumonal. “Er wordt dan ook de voorkeur gegeven aan de productie van eigen content boven een vermelding van zijn logo bij extern materiaal. Vanuit diezelfde filosofie wordt gekozen voor de organisatie van eigen evenementen dan externe activiteiten te sponsoren.” “Daarmee wil Red Bull een gigantisch universum uitbouwen waarop een zakelijk model kan worden uitgebouwd.” Dietrich Mateschitz, oprichter van Red Bull, erkende al eerder dat de verkoop van dranken niet de kerndoelstelling van de onderneming is. Het bedrijf organiseert inmiddels meer dan duizend evenementen per jaar en zijn kanaal op het videoplatform Youtube blijft aan een hels tempo nieuw materiaal publiceren. Om een brede verspreiding van zijn content te garanderen, werd het Red Bull Media House opgericht. Bovendien worden ongeveer zeshonderd sportbeoefenaars gesponsord. De activiteiten moeten volgens waarnemers aan het publiek tonen dat het wel degelijk mogelijk is om aan de verveling van het dagelijkse leven te ontsnappen. (mah) [media-credit name=”Red Bull” link=”http://www.flickr.com/photos/docmonstereyes/” align=”aligncenter” width=”791″][/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20