Is Donald Trump zo rijk als hij beweert? Neen

De Amerikaanse zakenman Donald Trump (69) zegt meer dan voldoende financiële middelen te kunnen vrijmaken om zijn campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op eigen kracht af te werken, maar in werkelijkheid is de man niet zo rijk als hij zelf beweert. Dat schrijft journalist Rhys Blakely in de krant The Times.

Donald Trump hoopt de republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen te worden en heeft zelf in officiële verkiezingsdocumenten aangegeven over een vermogen van 10 miljard dollar te kunnen beschikken. Door die grote financiële slagkracht zou Trump dan ook in staat zijn om zijn hele verkiezingscampagne helemaal met eigen middelen te betalen.

Op die manier zou hij geen sponsoring moeten proberen te vinden bij allerlei organisaties. Dat betekent volgens Trump dan ook dat hij geen toegevingen hoeft te doen aan allerlei belangengroepen en een onafhankelijke koers te volgen.

Overschatting

“Volgens sommige waarnemers schat Trump zijn eigen rijkdom veel te hoog in,” stipt Rhys Blakely aan. “Een aantal analisten heeft het over een vermogen tussen 70 miljoen dollar en 300 miljoen dollar aan cash en liquide middelen.”

“Dat is lang niet voldoende voor de financiering van een presidentiële campagne, die van de uiteindelijke winnaar wellicht een inspanning van uiteindelijk meer dan 1 miljard dollar zou vergen.”

“Donald Trump presenteert zich ook graag als een selfmade-man, maar vergeet daarbij te zeggen dat hij in een rijk gezin is geboren,” benadrukt Blakely nog. “Frederick Trump, de vader van de republikeinse kandidaat, was een vastgoedontwikkelaar die fortuin heeft gemaakt met de bouw van goedkope woningen in de buitenwijken van New York.”

“In een overlijdensbericht in de krant The New York Times werd geraamd dat Frederick Trump, die op het einde van de voorbije eeuw op 93-jarige leeftijd overleed, aan zijn vier kinderen een bedrag tussen 250 miljoen dollar en 300 miljoen dollar heeft nagelaten.

Immobiliën

In de eigen inschatting koppelt Donald Trump aan zijn persoonlijke naam een waarde van meer dan 3 miljard dollar. Die raming wordt echter door diverse partijen betwist. Trump zegt de controle te hebben over meer dan 391 bedrijven die zijn naam in hun titel dragen.

Ook zou Trump naar eigen zeggen 213 miljoen dollar hebben verdiend met zijn optreden in veertien series van de reality-show The Apprentice op de Amerikaanse televisie.

Uit ramingen van het magazine Forbes kan worden afgeleid dat Trump in werkelijkheid over een vermogen van ongeveer 4 miljard dollar zou beschikken. Het persbureau Bloomberg, gespecialiseerd in financiële berichtgeving, maakt gewag van een bedrag in de buurt van 2,9 miljard dollar. Er wordt aan toegevoegd dat het grootste gedeelte van dat vermogen verankerd zit in vastgoed, zoals de Trump Tower in New York en het golfcomplex Turnberry in Schotland.

Trump merkt op dat de auteurs van de ramingen niet weten waarover ze het hebben. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20