Miljardairs hebben een superjaar en werden nooit rijker dan in 2017

Nooit eerder in de geschiedenis werden miljardairs rijker dan in 2017. Dat blijkt uit een rapport van de Zwitserse bank UBS (Union de Banques Suisses).

De allerrijksten op aarde voegden vorig jaar nog eens 20% aan hun fortuin toe en bezitten nu samen 8.900 miljard dollar (7.800 miljard euro).

Een nieuwe generatie van machtige superrijken

Volgens UBS nemen de fortuinen van ‘s werelds rijksten aan een dusdanig snel tempo toe dat een nieuwe generatie van machtige superrijken ontstaat.

“De voorbije 30 jaar zijn we getuige van een veel grotere creatie van rijkdom dan tijdens de ‘Gilded Age’ (‘Gulden Tijdperk’), toen families als de Rothschilds, Rockefellers en Vanderbilts de wereld regeerden en in Europa en de VS invloed kochten in de zakenwereld, de financiële wereld en de politiek,” staat in het rapport te lezen.

Vandaag is een gelijkaardig proces aan de gang en worden nieuwe fortuinen straks doorgegeven aan volgende generaties.

Wereld telt 2.158 miljardairs, waarvan 1 op 3 de zeventig voorbij is

De wereld telt vandaag 2.158 miljardairs, die vorig jaar samen 1.400 miljard dollar aan hun fortuin toevoegden. Een bedrag vergelijkbaar met het bbp van Spanje of Australië. Deze superrijken werden daarbij geholpen door de explosie van de beurskoersen en realiseerden de grootste absolute toename van hun fortuin ooit.

Er kwamen 179 miljardairs bij, waarvan er meer dan 40 hun fortuin erfden. Vermits meer dan 701 miljardairs de 70 voorbij zijn schat UBS dat de volgende 20 jaar ruim 3.400 miljard dollar van de ene generatie aan de volgende zal worden doorgegeven. 30 van die zeventigers hebben een gecombineerd fortuin van meer dan 1.000 miljard dollar.

Hoewel de Verenigde Staten nog steeds voor het grootste aantal miljardairs tekent, komt China snel opzetten. Elke week komen er daar 2 nieuwe miljardairs bij. In 2006 telde China 16 miljardairs, vandaag zijn er dat 373 of bijna een op elke vijf in de wereld. 97% daarvan zijn self-made.

Rijkdom krijgt stilaan een decadent kantje

De 27 rijkste mensen ter wereld bezitten nu samen 1.390 miljard dollar – meer dan de armste helft van de wereldbevolking samen.

Onder die 27 is Amazonbaas Jeff Bezos de allerrijkste en volgens de laatste berekeningen bezit hij 138 miljard dollar.  Rijkdom krijgt stilaan een decadent kantje. Het weekblad The Atlantic berekende onlangs dat Bezos vorig jaar exact 8,93 seconden nodig had om te verdienen wat zijn mediane werknemer op een volledig jaar verdient. Volgens hun berekeningen moet de man dagelijks 28 miljoen dollar uitgeven indien hij niet nog rijker wil worden dan hij als is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20