Voor het eerst in de geschiedenis wonen er meer superrijken in Hong Kong dan in New York. Cijfers uit het meest recente World Ultra Wealth Report van het onderzoeksbureau Wealth-X bevestigen een trend die wil dat de globale rijkdom naar Azië opschuift.
Superrijken of UHNW’s (Ultra High Net Worth individuals) zijn mensen die op zijn minst 30 miljoen dollar bezitten (25,7 miljoen euro). In Hong Kong wonen nu 10.000 mensen die als UHNW kunnen worden gerangschikt, dat zijn er 31% meer dan een jaar geleden. New York moet het met minder dan 9.000 superrijken stellen en moet vrede nemen met een tweede plaats. Tokio (6.800), Los Angeles (5.300) en Parijs (4.000) vervolledigen de top 5. De Franse hoofdstad neemt zo de Europese kroon over van Londen dat door de devaluatie van het Britse pond nog amper 3.800 UHNW’s telt.
Wereld telt een kwart miljoen superrijken
Wereldwijd ging het aantal superrijken in 2017 met 13% de hoogte in. De wereld telt nu 256.000 UHNW’s die samen 31.500 miljard dollar (27.000 miljard euro) bezitten. 35.000 daarvan zijn vrouwen, een absoluut record of 14% van het totaal.
China en Hong Kong zijn de snelste stijgers en bevestigen de snelle economische opmars van een regio waar het gros van de bevolking amper 40 jaar geleden nog in armoede leefde. Hoewel de regio Asia Pacific de volgende 5 jaar de kloof met andere regio’s verder zal dichten, zullen Europa, het Midden-Oosten en ook Afrika in absolute cijfers Asia Pacific ook dan nog vóór blijven, staat in het rapport te lezen.
Hong Kong blijft ook een uitzondering, want hoewel China derde rangschikt in het landenklassement haalt geen enkele andere Chinese stad de top 10 van steden. De Chinese UHNW’s leven dus sterk verspreid over het land. Toch profiteert Hong Kong vooral van de toegenomen investeringen en handel met het Chinese vasteland.
5 Europese landen in de top 10
In dat landenklassement bijven de Verenigde Staten ongenaakbaar, met een totaal van 80.000 UHNW’s, goed voor bijna één superrijke op elke drie op aarde. Ook Europa scoort hier sterk, want naast Duitsland (4), Frankrijk (6), het Verenigd Koninkrijk (8) en Zwitserland (9), plaats ook het noodlijdende Italië zich voor de top 10.
Superrijken zien einde van economische supercyclus naderen
Alle regio’s boekten vooruitgang, voortgestuwd door de globale stijging van de aandelenmarkten. Het Midden Oosten zag de kleinste aangroei van superrijken, met een stijging van 4,4%. Oorzaak moet gezocht worden in het moeilijke jaar dat de grondstoffenmarkten doormaakten.
Dat zowat overal met een einde van een economische supercyclus rekening wordt gehouden mag blijken uit het feit dat deze groep van superbemiddelden ruim 35% van zijn rijkdom in cash aanhoudt. Onder meer miljardair-filantroop Bill Gates heeft recent al voor een waarschijnlijke recessie gewaarschuwd en zijn vrees wordt door een meerderheid van de superrijke bevolkingsgroep van de wereld gedeeld.
- Lees hier wie de 10 rijkste mensen aller tijden zijn
- Lees hier wie de 20 rijkste mensen ter wereld zijn
- Lees hier wie de 10 rijkste Belgen zijn