Superrijken voorspellen nieuwe recessie binnen de 2 jaar

Onder meer miljardair-filantroop Bill Gates heeft recent al voor een waarschijnlijke recessie gewaarschuwd en zijn vrees wordt door een meerderheid van de superrijke bevolkingsgroep van de wereld gedeeld. Dat is de conclusie van een enquête van JP Morgan bij meer dan zevenhonderd superrijke klanten uit de Verenigde Staten, Europa en het Midden-Oosten.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 75 procent van de ondervraagden nog voor het einde van dit decennium een zware economische terugval verwacht. Daarbij gaf 21 procent aan dat volgend jaar al problemen moeten worden verwacht, terwijl 50 procent over twee jaar het begin van een recessie vreest.

Overheidsmaatregelen

“Het is opmerkelijk dat er bij de superrijken in sterke mate met een recessie rekening wordt gehouden,” zegt JP Morgan. “De economie van de Verenigde Staten maakt een sterke periode door, waarbij het bedrijfsleven uitstekende resultaten boekt en de werkloosheid tot het laagste niveau in zeventien jaar is teruggevallen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft al aangegeven dat de Amerikaanse economie dit jaar op een groei met 2,9 procent mag rekenen.”

Ook JP Morgan zegt op dit ogenblik geen enkel mogelijk signaal te zien dat er met een mogelijke recessie rekening zal moeten worden gehouden en merkt dan ook op een verdere groei in het vooruitzicht te stellen.

Andere economen wijzen echter naar de impact van een aantal maatregelen van de Amerikaanse regering, zoals een sterke verlaging van de bedrijfsbelasting en een toename van de openbare bestedingen. “Die ingrepen hebben voor de economie een sterke stimulans betekend,” erkennen zij. “Maar er moet worden gevreesd dat die effecten eind volgend jaar hun uitwerking zullen hebben verloren.”

Onder meer econoom Carl Tannenbaum wijst bovendien naar het oplopende Amerikaanse budgettekort. Het deficit zal de volgende twee jaar de grens van 1 biljoen dollar bereiken. Daartegen zal de economische groei volgens hem niet kunnen optornen.

Groeiversnelling

Ergens in de loop van volgend decennium zal volgens Tannenbaum dan ook met een terugslag moeten rekening worden gehouden. Bill Gates maakte eerder al een gelijkaardige voorspelling, zonder een concreet tijdstip naar voor te schuiven. Ook andere economen waarschuwen dat er voor een langere periode wellicht op een lage inflatie en intrestvoet moet worden gevreesd.

Saker Nusseibeh, chief executive van Hermes Investment Management, zegt daarentegen geen reden voor bezorgdheid te zien. Integendeel wijst volgens hem alles erop dat de economische groei zelfs nog een versnelling zal laten optekenen. De Amerikaanse economie zal volgens hem dan ook nog een sterkere prestatie laten registreren dan algemeen wordt verwacht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20