Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Rijke Britten massaal op zoek naar staatsburgerschap buiten VK

Logo Business AM
Economie

28/09/2020 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

Ook Malta mag zich door de brexit aan een aantal nieuwe staatsburgers verwachten. - Pixabay

Naarmate een scherpe breuk tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk dichterbij komt, proberen steeds meer Britse ondernemers koortsachtig aan dreigende reisbeperkingen te ontsnappen. Daarbij gaan ze vaak op zoek naar paspoorten van landen die een vlotte toegang tot de Europese Unie mogelijk houden.

Dat blijkt uit een rondvraag van het persbureau Reuters bij een aantal bureaus die assistentie verlenen bij de zoektocht naar de geschikte documenten. Over minder dan vier maanden dreigen de bezitters van een Brits paspoort de vrije toegang tot de Europese Unie te verliezen.

Economische noodzaak

Het migratiebureau Astons zegt dit kwartaal 50 procent meer vragen van Britten naar een Cypriotisch paspoort te hebben gekregen dan dezelfde periode vorig jaar. Ook de vragen naar Griekse documenten zouden met 30 procent zijn toegenomen.

Sectorgenoot Henley & Partners werpt op een opmerkelijke toename bij de interesse in paspoorten van Malta, Portugal, Oostenrijk en een aantal Caribische eilanden te hebben vastgesteld. 

‘Het gaat hier niet om toeristen,’ betoogt Paddy Blewer, directeur van Henley & Partners. ‘Daarentegen hebben we te maken met een rijkere Britse populatie die constant moet kunnen reizen en een groot deel van zijn tijd in de Europese Unie doorbrengt. De bescherming van die vrije toegang tot de Europese Unie is voor deze groepen vaak een economisch noodzaak.’

Sommige landen bieden aan buitenlanders aantrekkelijke paspoort-regelingen aan. In Cyprus kan in ruil voor een vastgoedaankoop van 300.000 euro een woonvergunning worden verkregen.De procedure kan op twee maanden worden afgewikkeld.

Het staatsburgerschap vereist een aankoop van minstens 2 miljoen euro. Zes maanden later heeft de aanvrager de verhoopte documenten in bezit. Reuters meldde eerder al dat ook verscheidene supporters van de Britse Conservative Party sinds de aankondiging van de brexit vier jaar geleden het Cypriotische staatsburgerschap hebben aangevraagd.

Caraïben

Henley & Partners zegt dat ook een aantal Caribische eilanden aan populariteit winnen. ‘Die naties hebben met een aantal lidstaten van de Europese Unie historisch banden,’ aldus het bureau. ‘Dat gaat gepaard met gunstige paspoortregelingen. De Caribische landen eisen ook minder zware investeringen en bieden kortere vergunningsprocedures.’

Santa Lucia biedt visumvrije reizen naar 146 landen. Het staatsburgerschap kan in vier maanden worden verworven en kost minder dan 85.000 euro. St Kitts & Nevis belooft, tegen een betaling van ruim 125.000 euro, het staatsburgerschap op amper zestig dagen tijd. Dat gaat bovendien gepaard met visumvrije reizen naar 156 landen.

Malta daarentegen eist een investering van 1 miljoen euro. De administratieve afwikkeling van de procedure kan er ook tot veertien maanden aanslepen.

‘Voor vermogende Britten weegt het tijdsverloop van de procedure meestal zwaarder door dan de prijs die voor het paspoort moet worden betaald,’ werpt Arthur Sarkisian, managing director van Astons, op. ‘In veel gevallen willen zij zo snel mogelijk van hun nieuwe nationaliteit verzekerd zijn.’

Source: Reuters


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks