“Ondanks hoge energieprijzen is rijden op elektriciteit 25 procent goedkoper dan rijden op benzine”

De recente stijgingen van de energieprijzen zijn niet bevorderlijk geweest voor het gebruik van elektrische voertuigen. EV’s zijn echter nog steeds voordeliger dan auto’s op fossiele brandstoffen om zich te verplaatsen, zo blijkt uit een studie.

Het nieuws: een elektrische auto gebruiken is goedkoper dan een benzine- of dieselauto.

Het detail: bij een vergelijking van de gemiddelde prijs per kilometer voor elektriciteit, benzine en diesel is de grote winnaar de elektrische auto, ondanks de energiecrisis.

De context: na de inval van Rusland in Oekraïne en de sancties van de Europese Unie zijn de energieprijzen in 2022 explosief gestegen.

  • In december 2022 bedroeg de energie-inflatie 32,88 procent ten opzichte van december 2021, zo becijferde het Belgische statistiekbureau Statbel.
  • Een crisis waaraan brandstoffen niet zijn ontsnapt, aangezien de prijzen van benzine en diesel in 2022 met respectievelijk 19,4 procent en 26,5 procent zijn geklommen ten opzichte van het voorgaande jaar, als gevolg van de aanzienlijke stijging van de olieprijzen.

De cijfers:

  • De gemiddelde prijs van elektriciteit per kilometer in België bedroeg vorig jaar 0,09 euro, vergeleken met 0,12 euro voor benzine en 0,10 euro voor diesel, volgens berekeningen van binnenlandse contractvergelijker CallMePower.
  • Reizen met een elektrische auto kostte dus 1.433,34 euro per jaar, tegenover 1.913,52 euro voor een benzineauto en 1.581,33 euro voor een dieselmodel.
  • Samengevat betekent het gebruik van elektrische energie voor verplaatsingen met de auto een jaarlijkse besparing van 25 procent ten opzichte van een benzineauto en 9 procent ten opzichte van een dieselauto.
  • Om een dergelijk resultaat te bereiken, moeten eigenaars van elektrische auto’s bijzondere aandacht besteden aan hun energiecontract en op zoek gaan naar het meest aantrekkelijke contract, dat lage prijzen biedt in de daluren. De prijs per kilowattuur, aanvullende diensten en de kwaliteit van de klantenservice zijn ook essentiële punten om te vergelijken.

Te relativeren

Hoewel het dus financieel aantrekkelijker is om een elektrische wagen aan te drijven dan een model met verbrandingsmotor, zelfs in tijden van energiecrisis, mag men niet vergeten dat de aankoopprijs niet dezelfde is. Dit is een van de belangrijkste obstakels voor de aankoop van een elektrisch model.

  • De aankoopprijs van elektrische auto’s ligt nog steeds enkele duizenden euro’s hoger dan die van een hybride wagen of een voertuig met verbrandingsmotor.
  • De restwaarde van elektrische modellen is echter stabieler. Na twee jaar gebruik behouden ze bijvoorbeeld gemiddeld 79 procent van hun waarde, terwijl verbrandingsmodellen tot 69 procent van hun waarde verliezen, volgens een studie van het Duitse centrum voor auto-onderzoek CAR. 

(lb/mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.