Restaurant Landgoed Het Roode Koper – Leuvenum

De zoete geur van de vlinderstruik, het spotten van de zeldzame ijsvogel, de kleurrijke loofbomen, de mooie wildgerechten, het pootjebaden in de beek, een boek lezen bij de haard of tamme kastanjes rapen, natuurliefhebbers, geliefden, fijnproevers en gezinnen met kinderen, alle gasten koesteren aan ieder seizoen dierbare herinneringen.

Een lange oprijlaan kronkelt zich een weg door de glooiende bossen, dan doemt er tussen de bomen een prachtige statige villa op, omgeven door een romantische parktuin. Dit is een bijzondere plek waar men ontsnapt aan de hectiek van de dag. Meer dan honderd jaar geleden draaiden aan de Leuvenumse beek nog watermolens die oude lompen tot papier verwerkten. Een van de molenaars liep alle lompen na op koperen knopen. Hij spaarde net zolang tot hij een grote kist vol had. Voor een goed bedrag wist hij de knopen te verhandelen en met de opbrengst liet hij, op een heuvel in het bos, een huis met de naam ‘Het Roode Koper’ bouwen. Op dezelfde plek stichtte voormalig Gouverneur-Generaal van Nederlands Indië, graaf van Limburg-Stirum in1912 landgoed Het Roode Koper. De bosrijke omgeving, de kabbelende Leuvenumse beek… hij kon zich geen mooiere plek wensen voor een villa met dienstwoningen en een Engelse landschapstuin. Enkele decennia later in 1947, raakt de familie Van der Werf overmand door de rustgevende en idyllische sfeer van het landgoed, dit wilden zij delen met gasten. Het landgoed wordt met veel zorg en liefde omgetoverd tot een stijlvol familiehotel. Nu is het de familie Sörensen, de derde generatie van de familie Van der Werf, die de gasten welkom heet.

In het centrum van Nederland, op slechts twee uur rijden van Antwerpen en Brussel, in het hart van Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebied, ligt een verborgen parel van Relais & Châteaux Landgoed Hotel het Roode Koper.

Het restaurant van het hotel, o.l.v. topkok Dennis van den Beld, kijkt uit op de landschapstuin en omringende bos. Bij mooi weer wordt de lunch en/of het diner buiten op het terras opgediend. Dennis serveert culinaire gerechten met natuurlijke ingrediënten en biologische, regionale seizoenproducten. Sinds 1 september is Dennis van den Beld de nieuwe chef-kok bij restaurant Het Roode Koper en volgt daarmee Arjen Bonder op. Van den Beld (32) was afgelopen 4 jaar al sous chef bij Het Roode Koper en wist samen met Bonder het restaurant steeds hoger op de ranglijsten van de betere restaurants in Nederland te krijgen. De pure smaken van chefs gerechten worden perfect omlijst door wijnen van bijzondere wijnmakers, door de sommeliers ontdekt op hun wijnreizen en aangevuld met verfijnde lekkernijen uit de eigen patisserie. Een kijkje nemen in de keuken en ontmoetingen met de bevlogen keukenbrigade behoren tot de tradities van het huis.

“Van den Belds visie op culinaire verwennerij van gasten sluit volledig aan op onze visie over de totaalbeleving die wij onze gasten tijdens hun verblijf op ons landgoed willen laten ervaren”, lichten de landgoedeigenaren Yolanda en Jon-Ivar Sörensen toe. “Gasten hebben hoge verwachtingen als ze naar Het Roode Koper komen en die moeten we met z’n allen waar maken. Keer op keer, iedere dag weer. Met de chef zoeken we daarom telkens naar betere smaken en betere gerechten. Onze gastheren en -vrouwen zijn zich iedere dag weer bewust van de persoonlijke aandacht waarmee wij onze gasten omringen. We leggen de lat hoog en dit is terug te zien in de kwaliteit die we leveren én in het weerzien van terugkerende gasten. Dat maakt ons werk op het landgoed leuk, uitdagend en zeker ook dankbaar.”

Wij genoten bij onze degustatie op het terras van een mooie zomerse avond die de parktuin extra allure meegaf. Bij het aperitief een schuimig paprikasoepje met leuke pittige smaakaccenten. Als voorgerecht serveerden de chefs een dun gesneden terrine van octopus, crème van artisjok, luchtige mayonaise van basilicum en yoghurt met krokante inktvis, tomaat en peterselie en een dressing van aardappel en olijf. Een mooi decoratief gerecht, zeer evenwichtig opgebouwd, hoewel een tikkeltje meer pit wellicht voor nog mooiere accenten zou hebben gezorgd.

Volgde een kort geroosterde tarbot met crème van bloemkool, gebakken morilles, Hollandse jonge groentes, asperges en jus van paddenstoelen. Een heerlijke bereiding getooid met mooie schilfers van zomertruffel, leuke tonka’s en zeer fijne mousse. Succulent, boordevol smaak en zomerse aroma’s. Het hoofdgerecht werd een mooi gekonfijte Simmenthaler ossenhaas met crème van geroosterde uien, knolselderij, meloesuitjes en een eigen jus. Opnieuw leuke decoratieve toetsen die de aroma’s perfect ondersteunden en de smaakpapillen op subtiele wijze wist te beroeren. Als afsluiter een délice van gemarineerde rode vruchten, met yoghurt crumble en ijs van yoghurt en rood fruit. Pittig en verfrissend in een zomers decor en immense stilte die zachtjes door ritselende bladeren werd doorbroken.

Het Roode Koper telt dertig sfeervolle hotelkamers met uitzicht op de landschapstuinen of het Leuvenumse bos. Een van de blikvangers is ongetwijfeld het Manegehuis dat op 1 mei werd geopend en een onderkomend vond in de voormalige monumentale paardenstallen van het domein. Voor kleine zakelijke bijeenkomsten maar ook voor grote exclusieve evenementen zijn er vergaderruimtes in de villa, de Van Limburg Stirumzaal en het Koetshuis. De exclusieve boardroom is uitgerust met alle moderne vergaderfaciliteiten en beschikt over een eigen keuken, een zithoek en afgeschermd buitenterras. Hier vergaderen te midden van het Leuvenumse bos, is synoniem voor vergaderen in alle privacy. Voor residentiële seminaries kunnen diverse, al dan niet sportieve, buitenactiviteiten worden georganiseerd, maar een stevige boswandeling eventueel met natuurgids, zorgt ongetwijfeld voor succesvolle meetings.

Met de aanstelling van chef-kok Dennis van den Beld als verantwoordelijke voor het restaurant Roode Koper van het gelijknamige Hotel-Landgoed in Leuvenum krijgt deze award winning chef alle kansen om zijn sterambities nog meer kracht en gestalte mee te geven.

Het Roode Koper – Dr C.J. Sandbergweg 82 – 3852 PV Leuvenum (Ermelo)

Tel 31 577 40 73 93 – www.roodekoper.nl

Hotel Landgoed met 30 kamers, manegehuis en vergaderzalen

 

Culinaire commentaren:

Tasted:

✔ 4 minutes

✔ schitterend landgoed in natuurgebied

✔ prachtige kamers

✔ attente service

✔ culinaire topbereidingen

Michelin:

✔ monumentaal landgoed

✔ zorg voor detail

✔ charmante kamers

✔ stijlvolle klassieke eetzaal

 

Meer