Republikeinse Conventie: Trump waarschuwt dat Biden de American Dream ‘zal vernietigen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op de laatste dag van de Republikeinse Conventie officieel de nominatie aanvaard om voor de partij opnieuw deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in november.

Tijdens zijn toespraak viel hij zijn Democratische tegenstrever Joe Biden frontaal aan, door hem voor te stellen als ‘de vernietiger van de Amerikaanse grootsheid’. Volgens Trump kiezen Amerikanen tussen zijn Amerikaanse droom en de ‘socialistische agenda’ van Biden. Op 68 dagen van de presidentsverkiezingen ligt de voormalige vicepresident nog altijd voor in de peilingen, waardoor Trump op achtervolgen aangewezen is.

‘Anarchie’

‘Dit zijn de belangrijkste verkiezingen in ons land ooit’, zei hij. ‘Uw stem zal beslissen of we gehoorzame Amerikanen beschermen, of gewelddadige anarchisten, onruststokers en criminelen vrij spel geven’, ging Trump verder, verwijzend naar de betogingen tegen politiegeweld nadat de politie eerder deze week een zwarte man had neergeschoten.

EPA

Trump benadrukte daarbij zijn streven naar ‘law and order’. Hij sprak over ‘geweld in steden onder Democratisch bestuur’ en beweerde dat hij de problemen daar gemakkelijk kan oplossen in enkele uren tijd. ‘Ze moeten mij maar bellen’, zei hij. ‘Ik ga meer politie aannemen, want ik ga niet accepteren dat zogezegde vreedzame betogers aan de macht komen.’

Medeleven

Ook het coronavirus kwam uiteraard ter sprake. Opnieuw vielen er verwijten naar China als zou het land het virus doelbewust verspreid hebben. Voor het eerst betoonde Trump ook zijn medeleven aan alle slachtoffers van Covid-19 en hij beloofde een vaccin tegen het einde van het jaar, ‘en misschien al vroeger’. Vicepresident Mike Pence kreeg woorden van dank voor zijn strijd tegen het virus en Trump liet niet na om zijn eigen ‘uitstekende’ aanpak te prijzen.

Ondanks het feit dat de coronacrisis aan bod kwam, leek de Republikeinse Conventie niet veel om de regels te geven. Tijdens de toespraak waren er ongeveer 1.500 aanwezigen, die nauwelijks afstand hielden of een mondmasker droegen. Amerikaanse nieuwsmedia leverden daar forse kritiek op, maar het campagneteam verweerde zich door te stellen dat de veiligheid de hele avond gegarandeerd werd.

Meer