De beste rente of tarieven voor een persoonlijke lening

Persoonlijke leningen zijn vandaag de dag een erg populaire manier om geld te lenen. Een persoonlijke lening wordt ook wel als een consumentenkrediet aangeduid dat voor persoonlijke doeleinden kan worden aangegaan, maar in bepaalde gevallen eveneens voor de oplossing van allerlei persoonlijke problemen in kan worden gezet. In de regel echter zal een persoonlijke lening aan worden gegaan voor relatief kleine aankopen zoals voor de financiering van een nieuwe laptop, een hippe smartphone of een stoere fiets. Wanneer je echter een wat grotere aankoop, zoals een auto, wilt financieren, is het uiteraard ook mogelijk om meer geld te lenen met een persoonlijk een lening (autolening).

Door de bomen het bos niet meer zien

Vandaag de dag kun je bij steeds meer banken en andere financiële instellingen terecht op het moment dat je een persoonlijke lening aan wilt gaan. Het aanbod lijkt voor steeds meer mensen dan ook overweldigend te zijn. Door het brede scala aan persoonlijke leningen dat zowel bij fysieke- als online kredietverstrekkers aan wordt geboden, zien ze werkelijk door de bomen het bos niet meer en weten vaak niet waar te beginnen. Om hen een handje te helpen hebben we hieronder een stappenplan weergegeven dat kan helpen bij het vinden van een persoonlijke lening met de beste rente.

Tip! Simuleer verschillende leningen: 

HTML: + ALTIJD MANUEEL TOEVOEGEN: ‘Let op: geld lenen kost ook geld!’
AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Ken je leendoel en de benodigde leensom

Voordat je kunt beginnen met de zoektocht naar de meest gunstige rente en andere leenvoorwaarden dien je de hoogte van de uiteindelijke leensom vast te stellen. Met andere woorden: je moet voor jezelf bepalen hoeveel geld je nodig hebt om het beoogde project te kunnen realiseren. Wanneer je een deel van je droomproject wilt bekostigen met eigen middelen, zoals spaargeld, dan dien je uiteraard hier rekening mee te houden bij de bepaling van het benodigde bedrag van je wilt gaan lenen. Hoe hoog het geldbedrag zal zijn van een persoonlijke lening zal uiteraard van persoon tot persoon, en zelfs van geval tot geval, sterk uiteen kunnen lopen. Zo heb je bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of de financiering van een droomvakantie meestal meer geld nodig dan voor de aankoop van een fiets of een laptop.

Ga op zoek naar een aantal betrouwbare kredietverstrekkers

Zodra je weet hoeveel geld je wilt gaan lenen, dan is het zaak om een aantal betrouwbare kredietverstrekkers te vinden, waar je eventueel zaken mee zou kunnen doen zonder je onnodige zorgen te hoeven maken over bijvoorbeeld illegale praktijken of onmogelijke leenvoorwaarden. Je kunt gemakkelijk nagaan of een kredietverstrekker betrouwbaar is of niet door diens naam samen met de zoektermen “klantbeoordeling” en “review” in te voeren in een zoekmachine, zoals Google. Beoordelingen van andere klanten zullen je namelijk veel betrouwbaarder informatie kunnen bieden, dan bijvoorbeeld de gladde reclamepraatjes van de kredietverstrekker zelf.

Voer online leensimulatie uit en/of vraag (online) offertes aan

Om er gemakkelijk achter te komen welke gevolgen het afsluiten van een bepaalde persoonlijke lening heeft voor je persoonlijke- en financiële situatie doe je er verstandig aan om eerst meerdere online leensimulatie uit te voeren (deze worden door steeds meer kredietverstrekkers aangeboden op hun website) en/of een (online) offerte aan te vragen. In beide gevallen dien je de gevraagde persoonlijke- en financiële gegevens door te geven aan de kredietverstrekker en deze zal je zo snel mogelijk laten weten wat je te wachten zal staan op het ogenblik dat je besluit van deze leenvorm gebruik te maken. Natuurlijk zal het uitvoeren van een online simulatie en de aanvraag van online offertes nog sneller resultaten laten zien, dan bijvoorbeeld een telefonisch- of schriftelijke aanvraag van een offerte bij een kredietverstrekker. Bovendien hoef je, als je de informatie digitaal verwerkt niet eens de deur uit en regel je meerdere simulaties en offertes gewoon vanachter je eigen computer.

Vergelijken van de rente

Nadat je meerdere simulaties uit hebt gevoerd en/of offertes voor een persoonlijke lening aan hebt gevraagd, dan zal je direct opvallen dat de verschillen in de berekende rente soms behoorlijk uiteen kunnen lopen per kredietverstrekker. Het zal dan ook zeker de moeite lonen om de rentetarieven met betrekking tot een bepaalde persoonlijke lening van meerdere kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Zelfs als er maar geringe verschillen in het berekende rentepercentage waar te nemen zijn, zal het nog lonend zijn om een degelijke vergelijking te maken tussen meerdere persoonlijke leningen van diverse kredietverstrekkers. Zeker als je een grotere persoonlijke lening aan wilt gaan, of als je de termijnaflossingen over een relatief lange tijd uit wilt spreiden, zal ook een klein renteverschil uiteindelijk voor aanzienlijk hogere leenkosten kunnen leiden.

Vergeet niet om verschillende looptijden te vergelijken

Wanneer je op zoek bent naar een persoonlijke lening met de meest gunstige rente is het van cruciaal belang dat je ook de looptijd altijd goed in de gaten houdt. Door tijdens een simulatie meerdere looptijden in te geven en/of offertes aan te vragen van dezelfde persoonlijke lening met allemaal een verschillende looptijd, kun je het effect van deze factor zien op de uiteindelijke leenkosten die je aan de kredietverstrekker moet gaan betalen. Wanneer je namelijk de looptijd langer maakt, zal ook de periode waarover rente in rekening gebracht zal worden verlengd worden. In de praktijk wil dit zeggen dat er vaker een berekening van de rente over de openstaande schuld gemaakt zal worden. Een langere looptijd betekent namelijk dat je de aflossingen betaalt in meer maandelijkse termijnen en je dus telkens opnieuw te maken krijgt met de rente die je over de restschuld moet betalen.

Overige leenvoorwaarden zijn eveneens essentieel

Een persoonlijke lening afsluiten tegen een erg lage rente klinkt voor veel potentiële kredietnemers waarschijnlijk als muziek in de oren, maar helaas is dit niet de enige factor die bepalend zal zijn voor de hoogte van de totale leenkosten die aan het einde van de rit betaald zullen zijn, zoals de lengte van de looptijd van de betreffende lening. Daarnaast zijn er echter nog een aantal andere zaken die de kosten van het lenen van geld, in de vorm van een persoonlijke lening, flink op kunnen jagen. Hierbij kun je denken aan boetes die in rekening gebracht zullen worden als je de lening vervroegd af wilt lossen of wanneer je tussentijd een extra bedrag terug wilt betalen, maar ook aan kosten die berekend worden in verband met de verrichte administratieve werkzaamheden door de kredietverstrekker. Al dit soort voorwaarden kunnen de uiteindelijke leenkosten van een persoonlijke lening aanzienlijk verhogen en mogen dan ook absoluut niet over het hoofd worden gezien. Je moet dan oom altijd aandachtig de algemene leenvoorwaarden en de kleine lettertjes van een leenovereenkomst om erachter te komen wat er van je zal worden verwacht als je de persoonlijke lening daadwerkelijk aangaat.

Weet waarvoor je je handtekening plaatst

Op het moment dat je een persoonlijke lening hebt gevonden bij een betrouwbare kredietverstrekker en deze lening ook nog eens erg gunstig lijkt te zijn, is het toch zaak dat je precies weet wat waar je een leencontract voor ondertekent. Indien er onduidelijkheden zijn, of als je niet zeker weet of je alles wel helemaal goed hebt begrepen, dan is het zeker aan te bevelen om hier uitleg of opheldering over te vragen met de betreffende kredietverstrekker. Beter vraag je één keer vaker om uitleg terwijl je alles achteraf toch prima begrepen blijkt te hebben, dan dat je één keer je handtekening zet onder een leencontract waar je eigenlijk niet voor de volle honderd procent achter kunt staan (omdat iets niet duidelijk voor je was). Het aangaan van een persoonlijke lening betekent namelijk dat je voor een bepaalde tijd jezelf vastlegt aan een betalingsverplichting. Blindelings een dergelijke lening aangaan, kan dan ook betekenen dat je voor een zekere tijd jezelf opzadelt met voorwaarden waar je je niet in kunt vinden. In het meest vervelende geval kan dit je bovendien nog verder in de (financiële) problemen brengen en daar zit uiteraard niemand op te wachten.

Vergelijkingwebsites gebruiken

In plaats van diverse online simulaties uitvoeren of meerdere offertes aanvragen, voor een persoonlijke lening bij verschillende kredietverstrekkers, kun je tegenwoordig ook steeds vaker gebruikmaken van zogeheten vergelijkingswebsites. Dit zijn, zoals de naam waarschijnlijk al duidelijk maakt, websites die vergelijkingen maken van de diensten en producten van meerdere aanbieders. Ook wanneer je een persoonlijke lening met een gunstige rente wilt vinden, kun je dit soort websites prima als hulpmiddel inzetten.

Na het invoeren van de gevraagde persoonlijke- en financiële gegevens zal de website voor je een lijst met resultaten laten zien. In de regel zal hierbij de persoonlijke lening die het beste aansluit bij je individuele situatie bovenaan worden geplaatst. Bovendien zal er in een heleboel gevallen een eenvoudige mogelijkheid worden geboden om de betreffende persoonlijke lening direct aan te vragen, bijvoorbeeld via een hyperlink naar de website van de betreffende kredietverstrekker. Een aandachtspuntje bij het gebruik van een vergelijkingswebsite is echter wel dat er een aantal websites actief zijn die geld aannemen van kredietverstrekkers die hogere in de resultatenlijst vermeld willen worden.

Je moet je echter wel bedenken dat de meeste vergelijkingswebsites slechts de producten van een beperkt aantal aanbieders in hun vergelijkingen op hebben genomen. Je zult dan ook altijd een zekere kans lopen dat je een persoonlijke lening met een nog lager rentetarief misloopt. Door gebruik te maken van meerdere vergelijkingswebsites, en dus het bereik te vergroten, weet je deze kans overigens een stuk kleiner te maken.

Conclusie

Op het eerste gezicht lijkt het erg logisch dat je, op het moment dat je een persoonlijke lening met de meest gunstige rente aan wilt gaan, je gaat zoeken op kredietverstrekkers die leningen aanbieden met een erg laag rente tarief. Toch is de rente niet het enige aspect waar je veel aandacht aan dient te besteden om een voordelige persoonlijke lening te vinden. Factoren zoals de looptijd en algemene leenvoorwaarden spelen namelijk ook een belangrijke rol bij de totale leenkosten die je voor een bepaalde persoonlijke lening zult gaan betalen. Wanneer je geld wilt gaan lenen op deze manier zul je dan ook altijd goed op deze aspecten moeten letten en absoluut zeker moeten weten waar je mee bezig bent. Doe je dat namelijk niet, dan bestaat er een reële kans dat je achteraf te maken krijgt met torenhoge leenkosten of andere vervelende (financiële) verrassingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20