Direct antwoord bij het aanvragen van een lening?

De meeste mensen hebben het vandaag de dag enorm druk en vinden dan ook nog nauwelijks een gaatje in hun agenda om bijvoorbeeld een afspraak te maken van een financieel adviseur bij een kredietverstrekker als er een lening aangevraagd moet worden. Daarnaast hebben een heleboel mensen ook gewoon steeds minder geduld, of is de geldnood dermate dringend, zodat wachten op een leenaanvraag als erg ongewenst wordt ervaren. Gelukkig is het tegenwoordig bij steeds meer kredietverstrekkers mogelijk om direct een antwoord te krijgen als je informatie met betrekking tot een lening aan hebt gevraagd.

Het uitvoeren van een online leensimulatie

Steeds meer zaken worden vandaag de dag geregeld via digitale communicatie en dat is dan ook steeds vaker het geval bij het inwinnen van informatie met betrekking tot het aanvragen van een lening. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer banken en andere financiële instellingen die potentiële klanten in de gelegenheid stellen om op hun website een leensimulatie uit te voeren.

Tijdens het uitvoeren van een dergelijke simulatie zal je worden gevraagd om bepaalde persoonlijke- en financiële gegevens in te vullen in de daarvoor bestemde velden. Ook zullen er wat gegevens gevraagd worden met betrekking tot de lening die je graag aan zou willen gaan. Op het moment dat alle benodigde informatie in is gevuld, zal de simulatietool voor je aan de slag gaan. Binnen een paar minuten zal er vervolgens aan je worden getoond of je in aanmerking kunt komen voor het aangaan van de gevraagde lening.

Tip! Simuleer online verschillende leningen:

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Wanneer je de gevraagde geldsom op een verantwoorde manier zou kunnen lenen, dan zul je tevens kunnen zien wat de gevolgen zullen zijn als je de betreffende lening ook daadwerkelijk af zou sluiten. Wanneer de simulatie je niet bevalt, of als je geen lening kunt krijgen, dan zul je op zoek moeten gaan naar een andere oplossing voor je geldprobleem. Op het ogenblik dat de resultaten van de simulatie je wel aanspreken, dan is de volgende stap die je kunt zetten: het aanvragen van een officiële offerte.

Het aanvragen van een officiële offerte

Het aanvragen van een officiële offerte voor een lening gaat vrijwel op deze manier als het uitvoeren van een online simulatie. In bepaalde gevallen zul de gevraagde informatie echter niet digitaal, maar bijvoorbeeld per post aan de kredietverstrekker toe doen komen, maar steeds vaker verlopen ook steeds meer offerteaanvragen via de digitale snelweg. Met andere woorden: ook het aanvragen van een officiële offerte voor een lening kan meestal gewoon vanachter je eigen computer, in plaats van tijdens een persoonlijk bezoek aan een vestiging van een bank of andere kredietverstrekker.

Een digitale aanvraag voor een leenofferte zal dan ook binnen een korte tijd een antwoord opleveren (vaak binnen een paar werkdagen). Je hoeft dus geen afspraak meer te maken met een financieel adviseur van een bank of andere financiële instelling en vervolgens veel kostbare tijd te verdoen om je leenaanvraag persoonlijk toe te gaan lichten op zijn kantoor. Online een leenaanvraag doen, zal dus vaak een stuk sneller gaan. Toch zul je altijd rekening moeten houden met de nodige tijd die verstrijkt voordat je leenaanvraag definitief goed wordt gekeurd of af zal worden gewezen.

CKP is het addertje onder het gras

Elke lening die in ons land af wordt gesloten, zal geregistreerd dienen te worden bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) op het moment dat deze hoger zijn dan 1000 euro en/of een looptijd hebben van minimaal 3 maanden. Op die manier kan elke kredietverstrekker gemakkelijk nagaan of een potentiële kredietnemer:

  • nog bepaalde schulden open heeft staan,
  • geen betalingsproblemen heeft, of in het verleden heeft gehad,
  • geen wanbetaler is, of in het verleden is geweest.

Iedere kredietverstrekker wil er immers zeker van zijn dat een verstrekte lening ook zonder problemen, en volgens de gemaakte afspraken weer terug wordt betaald. Wanneer dat namelijk niet het geval is, dan zal dit een zekere financiële strop betekenen voor de aanbieding van de lening. Wanneer een potentiële klant dan ook negatief geregistreerd staat bij het CKP, dan is de kans groot dat ook een aanvraag voor een nieuwe lening af zal worden gewezen. De procedure om alle gegevens van een aanvrager van een lening na te trekken bij het CKP is echter erg tijdrovend waardoor je soms pas na een paar weken te horen krijgt of de gevraagde leensom ook werkelijk kan worden verstrekt.

Zie ook: kan ik geld lenen zonder bank? 

Eigen situatie in beeld brengen

Over het algemeen kun je behoorlijk wat tijd en moeite besparen door eerst zelf je persoonlijke- en financiële situatie duidelijk in beeld te brengen. Op die manier kun je immers, nog voordat er een lening aan wordt gevraagd, te weten komen of je wel op een verantwoorde wijze geld zou kunnen lenen. Uiteraard zul je wel altijd volkomen eerlijk tegenover jezelf moeten zijn als je je situatie onder de loep neemt en jezelf bijvoorbeeld niet overschatten. Niet alleen loop jezelf dan het risico op (nog meer) financiële problemen, maar ook zul je de kredietverstrekker opzadelen met een grotere kans op betalingsproblemen of zelfs op wanbetaling en daardoor een verlies van (een deel van) diens vermogen.

Door aan zelfreflectie te doen, kun je jezelf bovendien behouden voor een onnodige teleurstelling. De kans dat je, onder benaderde financiële omstandigheden, immers een lening verstrekt krijgt, zal erg gering zijn. Door eerlijk je financiën en terugbetalingscapaciteit te beoordelen, kun je vaak redelijk goed inschatten of je leenaanvraag wel een redelijke kans van slagen heeft, of dat je beter direct al af kunt zien van het aanvragen van een lening.

Een beller is niet altijd sneller

Een beller is sneller, zo luidt tenminste een veel gehoorde leus, maar bij het aanvragen van een lening is dit helaas meestal niet het geval. Een kredietverstrekker zal immers over een heleboel informatie moeten beschikken, en bovendien een interne toetsing en een check bij het CKP uit dienen te voeren, voordat je een definitief antwoord kunt krijgen. In sommige gevallen kan een medewerker van een bank of andere financiële instelling je wel vertellen of je enige kans maakt op de verstrekking van een lening als je een globaal beeld kunt schetsen van je persoonlijke- en financiële situatie.

Vooraf op zoek naar algemene voorwaarden

Nog voordat je een aanvraag voor een lening de deur uit doet, kun je al op zoek gaan naar de algemene voorwaarden die erbij horen. De meeste kredietverstrekkers zullen deze doorgaans per e-mail naar je toe willen sturen, maar ook hebben ze vaak op hun website vermeld staan of als downloadbaar document beschikbaar gesteld voor (potentiële) kredietnemers. Op het ogenblik dat een kredietverstrekker de algemene voorwaarden niet openbaar heeft gemaakt of zelfs moeilijk gaat doen als je erom vraagt, dan kun je er in de regel vanuit gaan dat er wellicht bepaalde aspecten van de lening zijn die niet helemaal in de haak zijn. Je doet er in dat geval dan ook zeker goed aan om op zoek te gaan naar een andere kredietverstrekker om de gewenste leensom in handen te krijgen.

Indien je wel de algemene voorwaarden in handen hebt weten te krijgen, dan is het absoluut aan te bevelen om deze aandachtig door te nemen en onder andere goed te letten op verborgen kosten, zoals administratiekosten of boetes die in rekening worden gebracht bij een vervroegde aflossing van de lening. Verder zullen de algemene voorwaarden van een lening je een heleboel informatie kunnen verstrekken met betrekking tot de rente, de manier van aflossing en de gevolgen die kleven aan het te laat nakomen van de betalingsverplichtingen. Met andere woorden: de algemene voorwaarden van een lening zullen je op de hoogte brengen van de verplichtingen die zowel de kredietverstrekker als de kredietnemer ten op zichte van elkaar hebben.

Door de algemene voorwaarden van een lening al door te nemen voordat je een leenaanvraag hebt verzonden heeft echter nog een belangrijk voordeel, namelijk: je weet precies waar je je aan te houden hebt, wat je te wachten zal staan als je de lening ook daadwerkelijk af gaat sluiten en wat je mag verwachten van de zijde van de kredietverstrekker. Deze informatie is uiterst handig als je je een duidelijk beeld wilt vormen van de gevolgen die het aangaan van een bepaalde lening zal hebben op je persoonlijke- en financiële situatie.

Klantbeoordelingen en reviews

Wanneer je vragen hebt over de betrouwbaarheid van een bepaalde kredietverstrekker of één van de leningen die erdoor aan worden geboden, dan kun je doorgaans een heleboel nuttige informatie vinden in klantbeoordelingen en reviews van tevreden, of juist minder tevreden, klanten. Op verschillende websites en fora op het internet kun je in de regel uiteenlopende beoordelingen vinden van mensen die hun ervaringen met een bepaalde kredietverstrekker met de rest van de wereld willen delen.

In tegenstelling tot de gladde reclamepraatjes van de kredietverstrekker zelfs, zullen de beoordelingen van andere klanten vaak ook de minder aantrekkelijke kanten van een bepaalde lening of aanbieder aan het licht brengen. Hierdoor kun je, vooradat je een aanvraag voor een lening indient, dikwijls een objectiever beeld van een bepaalde kredietverstrekker en diens producten vormen. De kans dat je een verkeerde keuze maakt, wordt als gevolg daarvan meestal een stuk kleiner omdat je minder snel met een kredietverstrekker in zee zult gaan die veel negatieve beoordelingen achter diens naam heeft staan.

Conclusie

In de tijd van allerlei technische snufjes en mogelijkheden is het meestal niet echt moeilijk om op je vragen antwoord te krijgen, zelfs niet als je antwoorden wilt krijgen op leenvragen. Je kunt immers niet alleen direct contact opnemen met de kredietverstrekker in kwestie, maar eveneens gebruikmaken van het brede scala aan informatie dat het wereld wijde web je te bieden heeft. Dit betekent echter ook dat je eigenlijk geen enkel excuus meer hebt als je achteraf met een teleurstelling of financiële gevolgen te maken krijgt omdat je blindelings een leenaanvraag in hebt gediend bij een kredietverstrekker die je wellicht zelfs niet goed onder de loep hebt genomen.

Het vinden van antwoorden op alle vragen die je hebt met betrekking tot het lenen van geld bij een bepaalde kredietverstrekker is dan ook essentieel. Je weet dan namelijk precies wat het ondertekenen van de leenovereenkomst voor je zal gaan betekenen en waar je gedurende de looptijd van de lening rekening mee dient te houden. Goed weten waar je mee bezig bent als je een lening af gaat sluiten, kan je dan ook een heleboel geld en vervelende verrassingen besparen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20