Er wordt gesproken van een renovatie op het moment dat een gebouw weer in een goede staat wordt gebracht en daarbij voor een deel wordt vernieuwd. De term renoveren betekent dan ook niets meer dan vernieuwen. Een gebouw bij een renovatie kan echter worden verbeterd door middel van het aanbrengen van veranderingen, of door het pand uit te breiden, en dus het oppervlak groter te maken. In bepaalde gevallen zal een gebouw tijdens een renovatie zelfs volledig worden afgebroken, om daarna weer opgebouwd te worden gesloopt.
Renovatielening simulatie maken
[table id=3 /]
1. Verhuizen of renoveren?
Sommige mensen zullen het behoorlijk lastig vinden om de keuze te maken tussen verhuizen of hun bestaande woning te renoveren. Aan de ene kant willen ze graag meer woonruimte en/of bepaalde verbeteringen aanbrengen in hun woning. Maar aan de andere kant zijn ze echter ook gehecht aan hun vertrouwde plekje.
Bekijk ook: is een lening wel noodzakelijk?
Ook kan het budget of het bepaalde wettelijke voorschriften bepaalde plannen aardig dwarsbomen. Je wilt dan wel graag verhuizen, maar je krijgt je bestaande woning niet verkocht, je kun de overbruggingskosten niet dragen of een nieuwe woning brengt te veel extra kosten met zich mee. Maar ook als je wilt renoveren, kunnen bepaalde factoren roet in het eten gooien, bijvoorbeeld als de overheid de benodigde vergunningen niet wil verstrekken.
Wanneer je niet zeker weet wat je nu eigenlijk het liefste wilt, dan is het niet verstandig om definitieve stappen te ondernemen. Wel kun je natuurlijk de nodige informatie inwinnen over zowel de verhuismogelijkheden die je hebt als de opties die renovatie binnen handbereik brengt. Op het moment dat je dan een beslissing hebt genomen, hoef je niet meer onnodig lang te wachten voordat je ook echt tot actie over kunt gaan.
2. Simulatie van de renovatielening
Op de meeste websites van aanbieders van leningen en kredieten kun je tegenwoordig vaak een zogenaamde leensimulator vinden. Met behulp van deze rekentool is het een peulenschil om binnen een paar minuten te weten te komen hoeveel geld je, tegen welke voorwaarden, kunt lenen bij deze kredietverstrekker.
Het enige dat je hoeft te doen, is de gevraagde persoonlijke- en financiële gegevens invoeren in de daarvoor bestemde velden in de simulator. Op het moment dat je alles in hebt gevuld, zal de simulator berekenen wat je van een bepaalde lening kunt verwachten. Op die manier weet je van tevoren al wat je te wachten zal staan als je besluit om een renovatielening bij een bepaalde financiële instelling aan te gaan.
In een heleboel gevallen kun je eveneens een offerte aanvragen nadat je gebruik hebt gemaakt van een leensimulator. Deze offerte zal je dan vaak via e-mail toe worden gezonden. Wanneer je besluit om de voorgestelde lening af te sluiten dan hoe je dus niet onnodig lang te wachten en kun je direct overgaan tot het doen van een leenaanvraag. Je bespaart zo dus een heleboel tijd en moeite (want je hoeft niet eens een afspraak te maken en langs te gaan op het kantoor van de kredietverstrekker).
3. Bereid je goed voor
Een renovatie starten, zal altijd een heleboel voorbereidingen vergen. Niet alleen op financieel, maar absoluut ook op organisatorisch, vlak. Dit wil dus zeggen dat je niet alleen moet zorgen voor de nodige financiële middelen om alle kosten mee te betalen, maar ook voor mankracht en kennis die nodig zal zijn om je plannen ten uitvoer te kunnen brengen.
Vandaag de dag blijkt het internet een enorme bron te zijn van allerlei soorten informatie. Je kunt er dus niet alleen op zoek gaan naar de aanbieder van de meest gunstige renovatielening, maar ook van de meest kundige vaklieden die de verbouwing op zich willen nemen tegen een aantrekkelijk tarief. Dit kun je ondermeer doen door een zogenaamde simulatie uit te voeren op de website van een kredietaanbieder. Natuurlijk kun je ook advies inwinnen bij een fysieke bank, of andere kredietverstrekker.
Hoewel je voor een degelijke voorbereiding wel behoorlijk wat tijd kwijt zul zijn, kun je er beter geen haastklus van maken. Blindelings een renovatielening aangaan bij je vaste bank kan immers betekenen dat je een lening met meer gunstige tarieven laat lopen. De tijd die je steekt in het inwinnen van informatie, en het vergelijken van meerdere opties, zal je uiteindelijk aardig wat kosten kunnen besparen.
Bekijk ook:
- Is de tijd gunstig om een renovatielening af te sluiten?
- Neem geen onnodig lange looptijd voor je renovatielening.
4. Wat is renoveren?
Door je huis, geheel of gedeeltelijk, te renoveren kun je echter niet alleen verbeteringen aanbrengen, maar ook het woonoppervlak vergroten. Dit kan onder andere nodig zijn als er sprake is van gezinsuitbreiding of als je vanuit huis wilt gaan werken. Een renovatie kan in een aantal gevallen ervoor zorgen dat je moet gaan verhuizen, en dus je vertrouwde stekje moet verlaten. Gehecht zijn aan de eigen woning is voor een heleboel mensen dan ook de belangrijkste reden om over te gaan tot een renovatie.
5. Maak op voorhand een budget
Voordat je op zoek gaat naar een renovatielening is het verstandig om na te gaan hoeveel geld je eigenlijk te besteden hebt. Elke maand krijg je namelijk te maken met een aantal vaste lasten, samen met enkele variërende kostenposten. Denk maar een aan de kosten die je periodiek af moet rekenen voor je
- boodschappen,
- gas,
- water,
- elektriciteit,
- verzekeringen,
- abonnementen
Door een begroting te maken van al je inkomsten en uitgaven kun je eenvoudig achterhalen welk bedrag er iedere maand overblijft voor de aflossing van een renovatielening. Door maandelijks ongeveer 100 euro apart te leggen voordat je je budget voor de renovatie gaat berekenen, vang je bovendien onverwachte kosten op zonder dat je aflossing in gevaar zal komen. Bij het bepalen van je budget dien je altijd eerlijk te zijn tegenover jezelf en er bijvoorbeeld moet vanuit te gaan dat het je wel zal lukken om met veel minder rond te komen, of dat je geen rekening hoeft te houden met onverwachte tegenslagen. Dit kan je uiteindelijk immers duur komen te staan en je fors in de (financiële) problemen brengen.
6. Is een lening wel noodzakelijk?
Sommige mensen hebben heel hun leven zuinig geleefd, of zijn erin geslaagd om een appeltje voor de dorst te creëren in de vorm van een aardig spaartegoed. Het gespaarde geld kan dan ook prima aan worden gewend om (een deel van) de geplande renovatie te financieren. Door je eigen financiële middelen aan te wenden, is het soms niet nodig om een renovatielening af te sluiten, of om onnodig veel geld voor renovatiedoeleinden te lenen.
Wanneer je niet direct eigen middelen hebt waarmee je een renovatie kunt betalen, dan is het soms mogelijk om extra geld te verkrijgen door bijvoorbeeld een verkoop te doen van spullen die je niet meer gebruikt, maar die nog wel deugdelijk en bruikbaar zijn. Ook als je dat doet, zal de renovatie soms niet nodig zijn, of lager uit kunnen vallen. Hoe lager de lening die je afsluit, hoe minder leenkosten je uiteindelijk moet voldoen. De rente zal namelijk hoger worden als je grotere bedragen gaat lenen.
Als je dan toch geld wilt lenen, kun je eerst ook proberen of er familie of vrienden bereid zijn je een lening te geven. Vaak kun je dan enorm besparen op rente- en andere leenkosten. Wel dien je er altijd voor te waken dat je een lening bij een dierbare stipt aflost en de gemaakte afspraken eerst nauwkeurig vastlegt in een soort leenovereenkomst. Niet alleen weet je dan wat er van je wordt verwacht, maar ook zal er een minder grote druk op de relatie met de kredietverstrekker worden gelegd.
7. Is de tijd gunstig voor het afsluiten van een renovatielening?
Een heleboel verschillende factoren zullen bepalen of het nu een geschikt moment is voor het aangaan van een renovatielening. Indien de rente op leningen hoog is, weet je namelijk zeker dat je totale leenkosten hoger uit zullen vallen, dan wanneer de rentestand relatief laag is.
Maar ook je persoonlijke- of financiële situatie kan je ervan weerhouden om een renovatielening af te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld (tijdelijk) wat minder inkomsten hebben of met erg hoge maandlasten te kampen hebben. Verder kunnen bepaalde toekomstplannen ervoor zorgen dat het een minder gunstig moment is om geld te gaan lenen. Hierbij kun je denken aan een baby die op komst is, een vaste baan die mogelijk op de tocht staat of hoge kosten die je moet gaan betalen in de nabije toekomst.
Zodra je twijfelt of het wel de juiste tijd is om een renovatielening aan te gaan, dan doe je er absoluut verstandig aan om er resoluut vanaf te zien. Vaak ben je dan namelijk geneigd om je situatie wat rooskleuriger in te zien dan deze in werkelijkheid is. Het gevaar zal dan echter schuilen in het feit dat je later tegen betalingsproblemen aan kunt lopen, of erger nog met inbeslagname, of zelfs onteigening van je woning, te maken kunt krijgen als je je rekeningen niet meer kunt voldoen.
8. Zoek een betrouwbare kredietverstrekker
Als je geld wilt lenen om je renovatie- of verbouwing mee te financieren dan kun je tegenwoordig bij talloze kredietverstrekkers terecht. Dit zijn echter niet alleen traditionele banken, maar ook andere financiële instellingen die steeds vaker actief zijn op het internet. Het aanbod aan kredietaanbieder is op deze manier echter zo groot geworden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.
Het vinden van een betrouwbare kredietverstrekker is dan ook één van de belangrijkste stappen die je moet zetten voordat je een renovatielening af kunt sluiten. Bij deze zoektocht kan het internet een belangrijke bron van informatie zijn. In een zoekmachine kun je immers de naam van een bepaalde aanbieder van leningen invoeren en zo op zoek gaan naar reviews en ervaringen van andere klanten met deze instelling. Vaak zegt dit soort informatie namelijk veel meer dan de prachtige verkooppraatjes van een financiële instelling zelf.
Op het moment dat je een onbehaaglijk, of twijfelachtig, gevoel krijgt na het lezen van klantbeoordelingen van een kredietaanbieder, dan kun je beter nog even verder zoeken totdat je een instelling gevonden hebt waar je je wel prettig bij voelt. Geld lenen bij een malafide organisatie of persoon kan je immers behoorlijk in de (financiële) problemen brengen en dat is wel het laatste wat je kunt gebruiken.
9. Vergelijk zoveel mogelijk kredietoffertes
Niet elke kredietaanbieder, en zelfs niet elke leenvorm, hanteert dezelfde voorwaarden als je een aanvraag doet voor een renovatielening. Om die reden is het absoluut aan te bevelen om eerst bij verschillende betrouwbare aanbieders van renovatieleningen een offerte aan te vragen. In de regel kun je een dergelijke aanvraag eenvoudig indien op de website van de betreffende kredietaanbieder, maar vaak ook in één van de vestigingen van de instelling.
In de offerte staat in de regel vermeld wat de uiteindelijke kosten van de renovatielening zullen zijn, wat de looptijd is, welke rentevorm er wordt gehanteerd en hoeveel deze rente bedraagt. Door meerdere offertes onderling te vergelijken, kun je dus vaak tamelijk eenvoudig achterhalen welke aanbieder je de meest gunstige lening aan kan bieden. Met een beetje geluk kun je soms zelfs gebruikmaken van een speciale aanbieding die juist geldig is als je een renovatielening aan wilt vragen. Je blind staren op enkel je eigen bank is dan ook niet altijd de meest voordelige oplossing en kan je zelfs behoorlijk wat extra leenkosten opleveren.
10. Leen niet meer dan noodzakelijk is
In sommige gevallen kan de verleiding erg moeilijk te weerstaan zijn: niet meer geld lenen dan je eigenlijk nodig hebt voor de financiering van je renovatie of verbouwing. Je kunt dan immers niet alleen deze klus financieren, maar ook die droomvakantie gaan boeken of dat nieuwste gadget aanschaffen waar je anders nog maanden voor zou moeten sparen.
Meer geld lenen dan je eigenlijk nodig hebt, betekent echter ook dat je leenkosten aan het einde van de rit hoger uitvallen dan je aanvankelijk had berekend. Bovendien zal elke periodieke afbetaling hoger zijn zodat je minder financiële speelruimte overhoudt, of zelfs aanzienlijk zuiniger moet gaan leven voor een bepaalde tijd. De kans dat je, door meer geld te lenen dan je eigenlijk nodig had, (financieel) in de problemen komt, is dan ook een stuk groter, dan wanneer je je beperkt tot een zo gering mogelijke renovatielening die ook echt alleen voor dit leendoel inzet.
11. Geen onnodige lange looptijd
Extra geld lenen en de looptijd van de lening verlengen, zal overigens ook geen goed alternatief zijn omdat je dan ook te maken krijgt met een groter totaal aan leenkosten. Deze kosten worden weliswaar over een langere periode uitgesmeerd, maar zullen toch echt betaald dienen te worden. Vaak ben je dan zelfs nog aan het aflossen op het moment dat die leuke vakantie al een lange tijd achter de rug is, of dat hippe gadget alweer uit de mode is geraakt.
Door een langere looptijd te kiezen voor de renovatielening, die je af wilt gaan sluiten, heb je maandelijks waarschijnlijk wel wat meer financiële ruimte, maar zit je ook langer aan een schuld vast. Dit kan in bepaalde gevallen niet in je voordeel werken, bijvoorbeeld als je voor een ander doel geld wilt lenen, bijvoorbeeld omdat je te maken krijgt met onverwachte kosten die je niet met eigen financiële middelen op kunt vangen.
12. Kijk welke klussen je zelf kunt doen
Nog voordat je geld gaat lenen voor de financiering van een renovatie- of verbouwingsklus dien je te kijken welke klussen je zelf, eventueel met wat hulp van familie, vrienden en kennissen, uit kunt voeren. Dit kan je immers aardig wat geld besparen en de hoogte van de lening eveneens weten te drukken. Uiteraard dien je gespecialiseerde klussen altijd door een vakman uit te laten voeren, maar een laagje grondverf aanbrengen, lukt de meeste mensen doorgaans prima.
Bovendien zijn er dikwijls wel mensen in je familie- of vriendenkring die je graag een handje komen helpen als je aan het renoveren of het verbouwen bent. Je zou bijvoorbeeld die ene vriend kunnen vragen om je muur te betegelen omdat hij dit ook zo fraai in zijn eigen woning heeft gedaan. Zo zijn er vast en zeker nog veel meer mensen in je directe omgeving die, samen met jou, een klus aandurven en je dus leenkosten kunnen besparen.
13. Vergelijk zoveel mogelijk offertes van vaklieden
Indien je vaklieden in moet huren om bepaalde renovatie- of verbouwingsklussen uit te voeren, dan is het niet verstandig om met de eerste de beste in zee te gaan. Laat je al evenmin verleiden om met een kennis van een vage kennis zaken te doen (omdat hij bijvoorbeeld net voor zichzelf is begonnen en dus nog een klantenkring op moet bouwen). Niet alleen weet je in dit soort gevallen of de betreffende vakman ook wel vakwerk levert, maar ook kun je niet nagaan of de tarieven wel redelijk zijn die in rekening worden gebracht voor bepaalde werkzaamheden.
Om vakwerk geleverd te krijgen tegen de scherpste prijzen, zul je daarentegen bij meerdere bedrijven een offerte aan kunnen vragen voor de klussen die je gedaan wilt hebben. Sommige bedrijven zullen je voor elke afzonderlijke klus een offerte sturen, maar andere zijn zelfs bereid om de volledige renoavtie- of verbouwing op zich te nemen. Door de verschillende offertes met elkaar te vergelijken, en uiteraard de daarbij behorende voorwaarden goed door te lezen, kun je voor jezelf bepalen welke vakman je bepaalde werkzaamheden het meest voordelig uit kunt laten voeren. Om zeker te zijn van een goede kwaliteit van de geleverde werkzaamheden kun je, net zoals bij financiële instellingen, online op zoek gaan naar reviews en ervaringen van andere klanten. Deze geven je vaak een goed beeld van de prijs-kwaliteitverhouding en de betrouwbaarheid van een bepaalde vakman of een bepaald bedrijf.
14. Spreek steeds een deadline af met de vakman
Om er zeker van te zijn dat de vakman, die je in hebt gehuurd voor de uitvoering van bepaalde werkzaamheden, niet onnodig veel tijd (en dus manuren) besteedt aan een bepaalde opdracht, doe je er goed aan om vooraf een duidelijke deadline af te spreken. Indien je meerdere werkzaamheden door één bedrijf, of vakman, uit laat voeren dan dien je elke klus afzonderlijk te bespreken en er een deadline aan te hangen.
Verder is het verstandig om zelf de uren te registreren die een bedrijf, of vakman, voor je aan het werk is geweest. Deze informatie kun je dan vergelijken met de rekening die je uiteindelijk hierover zult ontvangen. Wanneer een vakman een deadline niet haalt, kun je bovendien om een compensatie vragen. Hierbij maakt het weinig verschil of de vakman geen juiste inschatting heeft gemaakt van de duur van de werkzaamheden, of dat er andere klussen elders door hem tussendoor zijn genomen. Door het niet behalen van de deadline loopt je renovatie- of verbouwing immers achter op schema. Alleen als er sprake is van aantoonbare onvoorziene omstandigheden zal vragen om een compensatie doorgaans op niets uitlopen.
15. Waardevermeerdering van je woning
Een renovatie- of verbouwing zorgt er in de regel voor dat je huis meer waard wordt. De aanpassingen die zijn gedaan zullen immers het leefcomfort of het woonoppervlak vergroten. Een renovatielening zou je dan ook kunnen beschouwen als een soort investering die zichzelf terug moet verdienen als je je woning wilt verkopen.
Natuurlijk moeten de kosten van de renovatie- of verbouwing niet boven de waardevermeerdering van je woning uitstijgen, in dat geval zullen de aanpassingen je alleen maar extra geld kosten. Om dit te voorkomen, dien je voordat je aan de renovatie- of verbouwing begint een kloppende begroting te maken. Hierin vermeld je alle kosten die gemaakt moeten worden, en dus ook de leenkosten van je renovatielening, maar ook de geschatte waardevermeerdering van je woning op het moment dat de aanpassingen zijn voltooid. Indien je zelf niet precies weet hoeveel de waarde van je huis zal stijgen, na de uitvoering van een renovatie of verbouwing, dan kan een makelaar of aannemer je vaak van dienst zijn.
16. Aflossing van de renovatielening
Elke lening die je afsluit zal op een bepaald moment weer afgelost dienen te zijn. Niet alleen zal de kredietverstrekker de renovatielening volledig willen ontvangen, maar tevens een rentevergoeding over de geleende som in rekening brengen. Deze rente wordt doorgaans berekend over de schuld die op een bepaald ogenblik nog openstaat, en kan dus bij elke periodieke aflossing verschillen.
Het rentepercentage dat over een renovatielening gerekend wordt, kan zowel vast als variabel van aard zijn. Een vaste rente zal gedurende de looptijd van de lening niet veranderen, terwijl de variabele variant steeds weer kan stijgen en dalen. Welke rentevorm het meest gunstig is voor je persoonlijke- en financiële situatie, hangt echter van een groot aantal factoren af. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de geldende rentestanden die door de meeste kredietverstrekkers worden gehanteerd, de duur van de lening, het aantal aflossingtermijnen en de hoogte van de leensom.
De afspraken die je, samen met de kredietverstrekker, hebt gemaakt ten aanzien van de aflossing van de renovatielening zijn terug te vinden in de leenovereenkomst en de algemene voorwaarden van de financiële instelling. Ook zijn deze voorwaarden vandaag de dag vaak terug te vinden op de website van de instelling die je de renovatielening heeft verstrekt. Overigens kunnen verschillende kredietaanbieders, en zelfs verschillede leenvormen, uiteenlopende voorwaarden hanteren en dus een belangrijk aspect vormen bij de bepaling van de meest passende lening in een bepaalde situatie.
17. Niet nakomen van betalingsverplichtingen
De voorwaarden die verbonden zijn aan de verstrekking van een renovatielening zijn niet alleen belangrijk voor de kredietverstrekker, maar ook voor jou als kredietnemer. Beide partijen weten immers waar ze zich aan dienen te houden en wat ze van de ander mogen verwachten.
Op het moment dat je bijvoorbeeld je betalingsverplichtingen niet na kunt, of wilt, komen dan is de kredietverstrekker verplicht om een bepaalde procedure in gang te zetten. Zo zul je als kredietnemer ondermeer de kans moeten krijgen om een achterstand in betaling recht te trekken binnen een zekere periode. Indien je dit echter niet doet, dan heeft de kredietverstrekker bijvoorbeeld het recht om je aanmaningen en betalingsherinneringen te sturen.
Maar als je hier evenmin gehoor aan geeft, zal er voor de kredietaanbieder weinig anders opzitten dan een deurwaarder in de arm te nemen. Deze zal je op zijn beurt wederom manen om aan je betalingsverplichtingen (opgehoogd met eventuele boetes en deurwaarderskosten) te voldoen. In het ergste geval kan een deurwaarder zelfs overgaan tot in beslagname van goederen of je inkomsten om zo de openstaande schuld af te lossen en gemaakte kosten te dekken. Het niet nakomen van betalingsverplichtingen als je geld voor een renovatie of verbouwing hebt geleend, kan je dan ook behoorlijk duur komen te staan.