Garbage in, garbage out? Renewi maakt biobrandstof van voedselresten

In een poging om de afvalberg te verkleinen, transformeert Renewi voedselresten in brandstof voor vrachtwagens en schepen. Innovation manager Stephan Claes legt uit op The Morning Drive van Business AM.


Beluister hier het volledige interview

Waarom is dit belangrijk?

Om de wereld ecologischer te maken is het uitfaseren van fossiele brandstoffen essentieel. Deze omruilen door voedselresten die anders op de afvalberg terechtkomen, is twee vliegen in één klap slaan.
  • “We proberen zo veel mogelijk afvalstoffen in te zamelen en die een tweede leven te geven. Zo ga je van afval naar nieuwe grondstoffen”, legt Claes uit.
  • “Van plastics maken we opnieuw plastics. Organisch en voedingsafval kan worden omgezet in nieuwe grondstoffen zoals bio-energie.”
  • “Voedingsafval wordt verzameld en wordt vervolgens door miljarden bacteriën in een vergistingsinstallatie omgezet in biogas”, verklaart Claes. “Dat biogas kunnen we gebruiken voor nuttige toepassingen, zoals een WKK (warmtekrachtkoppeling, red.) aandrijven of nog verder opzuiveren tot bio LNG.”
  • Het is dat bio LNG dat gebruikt kan worden om vrachtwagens te laten rijden en schepen te laten varen.

De groene zak

  • Niet al het plantaardig afval uit de groene zak is hiervoor bruikbaar. “Het groenafval, takken en bladeren, wordt idealiter gecomposteerd om in de landbouw of de eigen tuin te gebruiken. Maar voedingsresten, vervallen producten uit supermarkten, keuken- en restaurantafval kunnen we allemaal in zo’n vergistingsinstallatie omzetten tot groen gas of bijvoorbeeld biochemicaliën.”
  • Of het een vervanging zal zijn voor de aandrijving van alle soorten transport is een andere vraag. “De elektrificatie is volop aan de gang, maar bij vrachtwagens en schepen zijn daarvoor zeer zware batterijen nodig. Mogelijks is bio LNG wel een goede brandstof om ook dat vervoer duurzaam te maken.”
  • “Zo veel mogelijk voedingsafval voorkomen blijft de meest duurzame stap”, voegt de innovation manager nog toe. Al is er toch een ecologische oplossing.
De fabriek waarin Renewi het biologisch afval verwerkt tot biogas (Foto: Renewi)

(mah)

Meer