China sluit alweer monsterdeal voor LNG met Qatar

Het Chinese staatsenergiebedrijf CNPC ondertekent binnenkort een megadeal met QatarEnergy om dertig jaar lang LNG te importeren.

Waarom is dit belangrijk?

Er speelt zich momenteel een wereldwijde energiecrisis af waarbij de vraag naar LNG in de lift zit. Ook China, de tweede grootste economie ter wereld, probeert zijn energiebevoorrading veilig te stellen. Wanneer de Chinese economie goed kan blijven draaien, is dit ook in het belang van de Europese markt.

In het nieuws: China National Petroleum Corp (CNPC) sluit zo een van de langstlopende energiecontracten die Qatar momenteel heeft.

  • Vorige november sloten QatarEnergy en een ander Chinees staatsenergiebedrijf, Sinopec, ook al een megadeal waarbij er jaarlijks 4 miljoen ton LNG aan China wordt geleverd over een periode van 27 jaar. Dat meldt persagentschap Reuters.
  • Dit zou dus op korte termijn al het tweede grote energiecontract zijn dat China, ’s werelds tweede grootste LNG-koper, en Qatar met elkaar sluiten. Beijing zet zo verder in op het diversifiëren van zijn energiebevoorrading en blijft op de lange termijn zeker van een toevoer van gas.
  • Om hoeveel LNG het gaat, is nog niet duidelijk, maar het zou om een gelijkaardig aantal gaan als het contract van Sinopec.
  • De import van Qatarees gas steeg vorig jaar met 75 procent ten opzichte van 2021 tot 15,7 miljoen ton. Het totaal geïmporteerde LNG is in China daalde terwijl ook met 20 procent.
    • China keert zo ook meer af van de VS en Australië, de twee andere grootste exporteurs van LNG. De import van die landen daalde met 77 procent en 30 procent.

Uitbreiding Qatar LNG-export

Opmerkelijk: Het gas zou afkomstig zijn van een uitbreiding van de exploitatie van het North Field – een gebied in het grootste natuurlijke gasveld ter wereld. Het Midden-Oosterse land zou zo de productiecapaciteit met 43 procent doen toenemen.

  • Momenteel exporteert Qatar 77 miljoen ton LNG per jaar, maar met de uitbreiding zal die stijgen tot 126 miljoen ton.

(as)

Meer