Energiedeals in crisistijden: Duitsland wil Russisch aardgas vervangen door LNG uit Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten

Duitsland is bezig met het afronden van aardgasdeals met Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, zo melden verschillende media. Gasleveringen door de Midden-Oosterse landen moeten op termijn het Russisch gas, waar de Duitsers de grootste afnemers van zijn van alle EU-lidstaten, gaan vervangen.

Waarom is dit belangrijk?

Duitsland probeert voor de wintermaanden niet-Russische energiebronnen te vinden en heeft daarbij onder meer zijn toevlucht genomen tot steenkool. Een situatie die, met de klimaatdoelstellingen in het achterhoofd, niet houdbaar is.

Duitsland wil zo snel mogelijk van zijn verslaving aan Russisch gas af. Om de gasleveringen uit Moskou te vervangen door alternatieve bronnen, had Berlijn in totaal 15 miljard euro aan kredietlijnen gereserveerd, die worden uitbetaald in schijven. Nu de eerste 1,5 miljard euro bijna is opgebruikt, hebben de in crisismodus opererende Duitsers nog eens 2,5 miljard euro vrijgemaakt voor de aankoop van vloeibaar aardgas (LNG). Dat staat in een document dat door nieuwssite Bloomberg werd ingezien

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer