Duitsland wil meer steenkool verbranden om tekort aan Russisch gas op te vangen: “Toppunt van absurditeit”

De afname van de gasleveringen uit Rusland heeft de Duitse regering gedwongen nieuwe maatregelen te nemen om de energietoevoer van het land veilig te stellen. Zo zal Berlijn zijn industrie betalen om geen gas te gebruiken en miljarden euro’s aan leningen verstrekken aan handelaars voor de aankoop van gas. De opvallendste maatregel echter; het land wil in de zomer weer meer steenkool verbranden.

Waarom is dit belangrijk?

Weinig landen zijn zo afhankelijk van het Kremlin voor hun gasbevoorrading als Duitsland. Zo haalt het 32 procent van zijn aardgas uit Rusland. Vorige week heeft de Russische gasgigant Gazprom echter aangekondigd de leveringen via de Nord Stream 1-pijpleiding, die het gas naar Europa brengt, met 40 procent te zullen verminderen. Berlijn vermoedt kwaad opzet.

“De situatie is ernstig. Daarom scherpen wij de voorzorgsmaatregelen verder aan en nemen wij extra maatregelen om het gasverbruik te verminderen”, liet Robert Habeck, de groene Duitse minister van Economie en Klimaat, optekenen in een verklaring.

Habeck zei dat Berlijn werkt aan een noodwet om voor maximaal twee jaar tot 10 gigawatt (GW) aan stilgelegde kolengestookte centrales te reanimeren. Dat zou de Duitse afhankelijkheid van kolen voor de opwekking van elektriciteit met maximaal een derde doen toenemen, schrijft de Financial Times.

Het plan staat haaks op het Duitse klimaatbeleid; dat wil steenkool tegen 2030 geleidelijk uitfaseren, omdat steenkool veel schadelijker is voor het klimaat dan gas.

LNG

Om de knip in Russische gasleveringen te counteren, wil Duitsland ook meer Noors gas importeren. Daarnaast zijn onze oosterburen van plan vier drijvende terminals voor vloeibaar aardgas (LNG) te installeren.

Prioriteit krijgen gasopslagtanks die in de winter gebruikt kunnen worden. Momenteel zijn ze voor 56 procent gevuld, en Habeck wil tegen december 90 procent bereiken. “Anders zal het in de winter echt krap worden”, aldus nog Habeck.

De economische motor van de eurozone zal ook een veilingmechanisme invoeren voor industriële gasgebruikers. Bedrijven die hun verbruik verminderen zullen gecompenseerd worden, vertelde een ingewijde aan zowel de Financial Times als Euractiv. Aan de details dient nog gesleuteld.

Trading Hub Europe (THE), een gemeenschappelijke dochteronderneming van elf gastransmissienetbeheerders bevoegd voor de Duitse gasmarkten, zal dan weer worden belast met de aankoop van extra gasvolumes. Daartoe zal de organisatie een lening van 15 miljard euro krijgen van staatsbank KfW, zo meldde de Duitse staatsomroep Tagesschau.

“Verstandig” en “absurd”

De maatregelen die Habeck voorstelde, zijn door binnenlandse deskundigen toegejuicht. “Heel verstandig dat Habeck van plan is om gas te besparen. Overdue”, tweette Claudia Kemfert, hoogleraar energiebeleid aan het Duitse instituut voor economisch onderzoek.

Stemmen buiten Duitsland waren veel kritischer. Duitsland blijft immers koolstofarme kernenergie uitsluiten.

“Het Duitse energiebeleid is het toppunt van absurditeit. Kolencentrales worden heropend terwijl nucleaire centrales worden gesloten“, citeert Euractiv Gérard Araud, voormalig Frans ambassadeur bij de VN en de VS.

Eerder haalde ook Christopher Dembik, hoofd macro-economisch onderzoek bij Saxo Bank, verschroeiend uit naar het energiebeleid van Duitsland

(jvdh)

Meer