Qatar en China ondertekenen megadeal voor LNG: hierdoor komen zowel Rusland als Europa onder druk te staan

Terwijl in Qatar de Wereldbeker voetbal bezig is, worden achter de schermen van de voetbalcompetitie energiecontracten getekend. De focus bij een deze week afgesloten deal met China, van 60 miljard dollar, is LNG. Dat geldt als het nieuwe zwarte goud van de Golfstaat.

Waarom is dit belangrijk?

Qatar hoopt op de economische voordelen van een WK op zijn grondgebied, terwijl China nog steeds zijn energievoorziening veilig wil stellen. De verliezers bij de deal zijn de EU en Rusland. Moskou zou hier namelijk tweede keuze mee worden als gasreserve van Peking, en Brussel zal de prijzen op de groothandelsmarkt weer zien stijgen.

In het nieuws: Qatar ondertekent een belangrijke handelsovereenkomst met China over vloeibaar aardgas (LNG).

Grootste gasveld ter wereld

  • QatarEnergy-topman Saad Sherida al-Kaabi vertelde op maandag aan Reuters dat het bedrijf een 27-jarige koop- en verkoopovereenkomst heeft getekend met het Chinese Sinopec. Dit is een ongewoon lange periode voor dit soort overeenkomsten.
  • De overeenkomst heeft betrekking op het grootste gasveld ter wereld, dat wordt gedeeld door Qatar en Iran. Het
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.