Rendement bedrijfsovername vergroten

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising

Elke bedrijfseigenaar moet een keer zijn bedrijf verkopen. Hetzij vanwege beëindiging van zijn leven als werkende burger of omdat het tijd wordt voor een andere carrière. Het kan een flinke uitdaging zijn om een overnamekandidaat te vinden, vooral als er binnen de familie of binnen het bedrijf geen belangstelling is. Geadviseerd wordt om al een aantal jaren voorafgaand aan de bedrijfsovername te starten met de voorbereidingen. Aspecten die in een vroeg stadium gedaan kunnen worden zijn het bepalen van de verkoopprijs, optimalisatie van de bedrijfsvoering en het zoeken naar overnamekandidaten. Ook moet je je verdiepen in het overnameproces.

Begeleiding

Begeleiding door deskundige partners is onmisbaar bij een bedrijfsovername. Zij helpen om een goede inventarisatie te maken van de waarde van het bedrijf, van de overnamekandidaten en van de kansen die er liggen om de waarde van het bedrijf te verhogen. Er zijn immers allerlei manieren om de waarde van een bedrijf te verhogen. Ten eerste kan dat door de bedrijfsvoering te optimaliseren. Dat betekent dat er een vakkundig transparant management actief is en dat de organisatie uitstekend functioneert. Uiteraard moet de administratie op orde zijn en mogen er geen juridische of belastingtechnische issues zijn. Verduurzamen helpt ook om de waarde van het bedrijf te verhogen.

Eisen voor de toekomst

Voor een succesvolle bedrijfsovername is in de eerste plaats een goede overnamekandidaat nodig. Als eigenaar is het goed om een aantal eisen en wensen ten aanzien van die kandidaat op te stellen. Sommige eigenaren zien graag dat hun bedrijf na de overname als zelfstandig merk blijft bestaan. Een bedrijfsovername door een keten van bedrijven valt dan automatisch af. Er zijn ook bedrijfseigenaren die niet willen dat een concurrent hun bedrijf koopt. In dat geval zal je op zoek moeten naar een onafhankelijke ondernemer, die het bedrijf in zijn huidige vorm wil voortzetten. Dergelijke aanvullende eisen drukken de waarde van het bedrijf omlaag.

Overnamekandidaten zoeken

Bij een bedrijf verkopen gebeurt het zoeken naar overnamekandidaten doorgaans tamelijk omzichtig. Er wordt gebruik gemaakt van platforms waar bedrijven die ter overname worden aangeboden anoniem worden gepresenteerd. Daarbij hangt het ervan af naar welk soort koper er wordt gezocht. Bij een strategische overname komt het bedrijf in handen van een ander bedrijf. Bij een management buy-in wordt het bedrijf voor een deel eigendom van een individu van buiten. Als er wordt gezocht naar een investeerder wordt het bedrijf geheel of gedeeltelijk verkocht om extra kapitaal aan te trekken, soms in ruil voor invloed op de bedrijfsvoering.

Langdurig proces

Als zich een familielid of één van de werknemers heeft gemeld voor de bedrijfsovername is de nieuwe eigenaar al bekend. Dat betekent dat de bedrijfsovername wat sneller kan verlopen. Desondanks is het ook dan zinvol om professionele begeleiding in te huren, bijvoorbeeld bij bedrijventekoop.nl, want een bedrijf verkopen is niet gemakkelijk. Het zou jammer zijn als achteraf blijkt, dat er fouten zijn gemaakt op financieel of juridisch vlak. Het kan erg duur zijn om dat te herstellen. Onder begeleiding van bedrijventekoop.nl worden alle contracten correct opgesteld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20